Rutinska poteza

Kandidatura Blanchardove za veleposlanico v Sloveniji nazaj v senat

J.P./STA
18. 1. 2019, 19.17
Posodobljeno: 18. 1. 2019, 19.20
Deli članek:

Bela hiša je kandidaturo Lynde Blanchard za ameriško veleposlanico v Sloveniji poslala nazaj v senat. Kandidatura je zdaj spet v senatnem odboru za mednarodne odnose, ki jo bo znova potrdil, nato pa bo o njej glasoval celoten senat. Gre za rutinsko potezo, ker senat do konca zasedanja prejšnjega kongresa o kandidaturi ni uspel glasovati.

100X Development Foundation
Lynda Blanchard bo morala še nekaj časa čakati na napotitev v slovensko prestolnico.

Ameriški senat v prejšnjem zasedanju do konca lanskega leta ni potrdil imenovanja, zato je šla njena nominacija v skladu s senatnimi pravili avtomatično nazaj v Belo hišo. Senatni odbor za mednarodne odnose je nominacijo Blanchardove prvič prejel junija lani, zaslišanje je bilo opravljeno avgusta in odbor jo je brez težav potrdil septembra lani.

Vendar njeno imenovanje skupaj s številnimi drugimi ni prišlo na vrsto za glasovanje v celotnem senatu do konca leta 2018 in senat ga je v novem sklicu 3. januarja v skladu s poslovnikom vrnil v Belo hišo. Poleg Blanchardove se je v podobnem položaju znašlo še več deset drugih kandidatov.

V takšnih primerih gre običajno za rutinsko ponovitev birokratskega postopka - sprejetje nominacije v odboru in napotitev na glasovanje v celoten senat. Pri Blanchardovi ni bilo nič spornega lani in nobenega razloga ni, da bi bilo kaj narobe letos.

Če jo senat hitro potrdi, bo morda lahko kmalu šla v Slovenijo kljub zaprtju vlade, ki traja od 22. decembra lani. State Department sporoča, da je našel sredstva in poklical nazaj v službo več deset tisoč zaposlenih, ki so bili doslej na prisilnem dopustu. Denarja za izgubljeni mesec naj še ne bi bilo, ga bo pa nekaj za v prihodnje.