prvič neposredno

Vučić Kosovo pozval k odpravi carin

J.P./STA
18. 1. 2019, 16.36
Posodobljeno: 18. 1. 2019, 16.37
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes Kosovo prvič neposredno pozval k odpravi 100-odstotnih carin na srbsko blago, saj bi to odprlo vrata pogovorom med državama. Če pa tega ne bodo storili, je pripravljen razpisati tudi volitve.

Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić

Če Priština ne odpravi carin, potem je jasno, da ne želijo pogovorov, dogovorov in sklepati kompromisov, ampak želijo politiko izsiljevanja, je dejal Vučić. "Če je tako, gremo brez težav na volitve. Zato je pomembno, da vemo, ali želijo ukiniti carine ali ne," je še povedal.

Kosovskemu premierju je po Vučićevih besedah treba dati priložnost, da ga "spravi" z oblasti, kar pa je možno samo na volitvah.

Tudi Evropsko unijo je pozval, naj se še bolj zavzema za odpravo 100-odstotnih carin. Te je Priština novembra lani uvedla na vse blago iz Srbije in BiH, s čimer je odgovorila na blokiranje članstva Kosova v mednarodnih organizacijah.

Haradinaj je sicer ta teden omilil pogoje za odpravo carin, zaradi katerih so zastali pogovori med Kosovom in Srbijo pod okriljem EU. Doslej je vztrajal, da jih bodo odpravili, ko bo Srbija priznala Kosovo. Po novem pa bo po dovolj "mednarodno zagotovilo", da bodo pogovori s Srbijo vodili v "medsebojno priznanje".