Krvava volčja luna

Vse kar morate vedeti o prihajajočem luninem mrku

B.K./STA
18. 1. 2019, 09.35
Posodobljeno: 18. 1. 2019, 10.06
Deli članek:

Volčja luna bo letos krvavela.

Profimedia
Lunin mrk, 27. julij 2018.

Januarsko polno Luno ponekod imenujejo tudi volčja Luna. Ime naj bi dobila iz anglo-saške tradicije ter tradicije severnoameriških Indijancev. Januarja namreč tulijo volkovi. In kdaj tulijo bolj, kot ob polni Luni?

Letošnja volčja Luna pa bo posebna, ker bo v zgodnjih ponedeljkovih urah (po našem času), potovala skozi Zemljino senco in 'mrknila'.

Luna bo takrat od Zemlje dobila rdeče obarvan žar, zaradi česar takšen mrk mnogi imenujejo tudi 'krvava Luna'. Ta se pojavi, kadar imamo popoln Lunin mrk. Luna je takrat v senci Zemlje, zato se svetloba ne more odbijati od nje in bi pravzaprav morala biti nevidna. Kljub temu pa del Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi Luno vseeno doseže, pri čemer se večina modre svetlobe zaradi kisika in ozona v ozračju razprši, ostanejo pa večinoma odtenki rdeče barve, ki nato obarvajo ta naravni satelit.

Deset odstotkov večja kot običajno

Luna bo med mrkom videti zelo velika. Satelit okoli Zemlje namreč kroži po tirnici v obliki elipse in takrat, ko je najbližje Zemlji, kar bo v ponedeljek, sije še bolj močno kot običajno, astronomi pa ji pravijo super Luna. Planet in satelit sta takrat oddaljena le 360.000 kilometrov.

Profimedia
Prvo polno Luno v letu ponekod imenujejo tudi volčja Luna.

Poleg tega bo Luna videti še večja, ker bo med mrkom, ki se bo pri nas zgodil v zgodnjih jutranjih urah, že zelo nizko nad obzorjem in bo izgledala večja kot običajno. Ta pojav je že dolgo znan kot optična prevara - a v ponedeljek zjutraj bo Luna dodatno še posebej blizu Zemlji, njen premer bo torej dejansko videti dobrih deset odstotkov večji kot običajno. Kmalu zatem bo izginila za obzorjem.

Vstati boste morali zgodaj

Super krvavo Luno, ko bodo torej Sonce, Zemlja in Luna povsem poravnani, bodo lahko opazovali prebivalci polovice našega planeta: v Severni in Srednji Ameriki v noči z nedelje na ponedeljek, v večjem delu Južne Amerike in zahodni Evropi pa v ponedeljek zgodaj zjutraj.

Za razliko od zadnjega popolnega Luninega mrka, ki smo ga lahko v Sloveniji opazovali julija lani, bo tokrat treba zgodaj vstati: ob 4.34 bo Luna vstopila v območje Zemljine sence, ob 5.41 se bo začel popoln mrk, ki bo trajal do 6.44, nato pa bo Luna spet počasi začela zapuščati Zemljino senco ter jo dokončno zapustila ob 7.51.

Seveda pa je za opazovanje tega posebnega mrka potreben še en pogoj - jasno nebo. Za to pa lahko, žal, zgolj držimo pesti.