Očitajo mu, da je otročji

FOTO: S tem zapisom ji je Trump vrnil na malce bolj zloben način

T.L./STA
18. 1. 2019, 08.00
Posodobljeno: 21. 1. 2019, 07.11
Deli članek:

Tudi vladna delegacija, v kateri so med drugim ministri za finance, trgovino in zunanje zadeve, je že bila pripravljena, da se odpravi na pot do Davosa, kar se na koncu ni zgodilo.

Reuters
Na Trumpa so se vsule kritike, da je malenkosten in otročji.

Bela hiša je v četrtek zvečer odpovedala pot vladne delegacije na Svetovni gospodarski forum v švicarskem Davosu od 22. do 25. januarja. Ameriški predsednik Donald Trump je svojo udeležbo odpovedal že pred tednom dni zaradi spora glede sredstev za zid na meji z Mehiko, s katerim pogojuje obnovo financiranja svoje vlade.

Trump je 22. decembra lani prekinil financiranje vladnih agencij, ki še nimajo potrjenega letošnjega proračuna, ker mu kongresni demokrati ne dajo 5,7 milijarde dolarjev za zid. Zaprtje vlade podira vse rekorde in v četrtek je potekalo že 27. dan, okoli 800.000 javnih uslužbencev pa je že ostalo brez ene mesečne plače.

Trump je prvi predsednik v zgodovini ZDA, ki je zaprl lastno vlado. Ponavadi so s tem demokratskim predsednikom nagajali kongresni republikanci, vendar pa so se doslej vedno nekako uspeli dogovoriti s popuščanjem na obeh straneh. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je Trumpu svetovala, naj si preloži načrtovani govor o položaju v državi pred obema domovoma kongresa ali pa ga poda v pisni obliki.

Trump ji je v četrtek vrnil na malce bolj zloben način, saj jo je obvestil, da ji ne da vojaškega letala za pot v Evropo in na Bližnji vzhod le eno uro pred načrtovanim odhodom. Izrazil je mnenje, da se takšna ekskurzija ne spodobi, ko je 800.000 ljudi brez plače, vendar pa ji je obenem priporočil, naj leti z redno linijo.

Reuters
Vse je bilo že pripravljeno na odhod ...

Na Trumpa so se vsule kritike, da je malenkosten in otročji, pa tudi bolj utemeljene kritike na račun tega, da namerava vladna delegacija v Davos kljub zaprtju vlade. Trump se je odločil, da potem tudi vladna delegacija, v kateri so med drugim ministri za finance, trgovino in zunanje zadeve, ne bo šla v Davos, kjer bodo največjo ekonomijo sveta tako zastopali le predstavniki zasebnega sektorja.