Visok obisk

Razkrito: v Srbiji za Putina pripravili posebno darilo

T.L.
16. 1. 2019, 17.11
Posodobljeno: 16. 1. 2019, 17.27
Deli članek:

Putin prihaja v Srbijo, v kateri vidi "duhovno in kulturno sorodstvo", glede na to, da si državi delita slovanske korenine in pravoslavno krščansko vero.

Reuters
Vladimir Putin

V nekaterih srbskih medijih vre od vznemirjenja: v četrtek na uradni obisk k predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prihaja ruski predsednik Vladimir Putin

Čeprav se bosta Vučić in Putin pogovarjala o vrsti pomembnih vprašanj (odnosi med Srbijo in Kosovom, sodelovanje med državama, razmere na Balkanu ...), pa mediji obsežno poročajo tudi o tem, kaj bo v Beogradu dobrega pojedel in popil Putin, katere pesmi bo prepeval Ivica Dačić, pojavila pa se je tudi informacija o posebnem darilu, ki naj bi ga Vučić poklonil ruskemu zavezniku: srbski Blic je tako poročal, da bodo Putinu poklonili trimesečnega pasjega mladiča pasme šarplaninec.

Pišejo, da je pasemsko poreklo psa "popolno" in sega sedem generacij nazaj ter da gre za najstarejšo srbsko avtohtono pasmo, kar je znano tudi predsedniku Putinu, ki ima takšne pasme rad, je vir blizu Vučića zaupal medijem.

Obisk v času množičnih protestov

Putin prihaja v Beograd v času, ko se Vučić sooča s številnimi očitki opozicije zaradi načina vodenja države: že več kot mesec dni vsako soboto v Beogradu potekajo protesti zoper Vučića, na katerih se zbere večtisočglava množica ljudi. Zato tudi opozicijski srbski časnik Danas trdi, da glavni namen tega množičnega shoda ni zgolj izraz časti do Putina, ampak da namerava predsednik SNS Vučić s tem tudi posredovati sporočilo opoziciji. 

Putin: Srbija ima posebno mesto

Ruski predsednik je v pogovoru za srbske medije po poročanju STA pred obiskom ocenil, da je politika ZDA in nekaterih zahodnih držav, ki so usmerjene v krepitev vpliva na Balkanu, "dejavnik destabilizacije regije".

Gre za 14. srečanje Putina in Vučića, so pred začetkom obiska izpostavili srbski mediji. Vučić bo Putina pričakal že na beograjskem letališču, nato pa naj bi se okoli 13. ure sestala v Palači Srbije v Beogradu. Za dvostranske pogovore imata predvideno eno uro, so napovedali v uradu srbskega predsednika.

Izpostavil je, da ima Rusija veliko prijateljev na Balkanu, med katerimi ima posebno mesto "strateška partnerka Srbija". "Zato je pomoč pri krepitvi regionalne varnosti in stabilnosti naša brezpogojna prednostna naloga," je izjavil Putin, ki v Srbiji vidi "duhovno in kulturno sorodstvo", glede na to, da si državi delita slovanske korenine in pravoslavno krščansko vero.

Rusija podpira Srbijo tudi, ko gre za odnos do Kosova. Putin je v intervjuju ponovil, da je Nato "nasilno ločil Kosovo od Srbije" ter da so "Washington in njegovi zavezniki podprli nelegitmno razglasitev kosovske neodvisnosti".

Med drugim je izpostavil, da se "progresivno razvijajo odnosi tudi s Slovenijo in Hrvaško, ne glede na težke čase za dialog Rusije in teh dveh članic Evropske unije", poroča STA. Spomnil je, da se je lani okrepila blagovna menjava s Slovenijo za deset odstotkov, s Hrvaško pa za 27 odstotkov. Izpostavil je tudi več dvostranskih kulturnih projektov pa tudi več lanskih srečanj s hrvaških državnim vrhom.