Nezaupnica

Mayeva je preživela glasovanje

T.L., G.G./STA
16. 1. 2019, 14.33
Posodobljeno: 16. 1. 2019, 21.18
Deli članek:

Pred glasovanjem o nezaupnici britanske konservativne vlade je vodja laburistov Jeremy Corbyn povedal, da je premierka Theresa May včeraj izgubila vso zaupanje parlamenta. Glasovanje je Mayeva preživela.

Reuters
Mayeva je bila zadovoljna, da je preživela nezaupnico.

V britanskem parlamentu se je popoldne začela razprava pred glasovanjem o nezaupnici vladi premierke Therese May, ki so jo po torkovem hudem porazu ločitvenega dogovora z EU zahtevali laburisti. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je premierko pozval k razpisu volitev, kar je Mayeva zavrnila in poudarila, da bi bile volitve najslabša možnost.

Britanski parlament premierki Mayevi ni izglasoval nezaupnice, pred odhodom z oblasti jo je rešilo 19 glasov. Nezaupnico je podprlo 306 poslancev, proti pa jih je bilo 325. Mayeva je izrazila zadovoljstvo in napovedala, da bo nadaljevala delo za izstop države iz EU.

"Nadaljevali bomo prizadevanja za izpolnitev naše slovesne obljube državljanom o izstopu iz Evropske unije," je premierka dejala takoj po razglasitvi izida glasovanja. Kot je dodala, imajo to nalogo vsi člani parlamenta, zato je povabila vodje vseh parlamentarnih strank, da se že danes sestanejo na pogovorih o tem, kako naprej.

"Vlada se teh srečanj loteva v konstruktivnem duhu in pozivam ostale, naj storijo enako. (...) Toda najti moramo rešitve, s katerimi se lahko pogajamo in ki bodo dobile zadostno podporo parlamenta," je dodala po navedbah britanske medijske hiše BBC.

Mayeva je še obljubila, da bo v ponedeljek, kot napovedano, parlamentu predstavila nov načrt, kako naprej.

Pogoji: vlada naj se odpove možnosti brexita brez dogovora

Vodja laburistov Corbyn ji je nemudoma odgovoril, da se mora, potem ko je parlament v torek zavrnil izstopni sporazum, prejšnji teden pa glasoval proti brexitu brez dogovora, vlada najprej odpovedati možnosti brexita brez dogovora, šele nato se bodo pripravljeni s premierko usesti za mizo.

Tudi vodja opozicijskih liberalnih demokratov Ed Davey je po glasovanju dejal, da so se sicer pripravljeni pogovarjati s premierko, a da brexit brez dogovora ne more biti opcija. Obenem ne bi smeli izključiti možnosti podaljšanja roka za izstop iz EU, je dodal.

Pričakovati je bilo, da nezaupnica Mayevi danes kljub zgodovinski zavrnitvi ločitvenega dogovora ne bo izglasovana. Kot poroča britanski BBC, tudi v vrstah britanskih laburistov ne verjamejo, da bi nezaupnica Mayevi lahko uspela, saj so severnoirska DUP in konservativci napovedali, da bodo premierko danes podprli.

Profimedia
Na kakšen način bodo odšli Britanci?

Burne popoldanske razprave

Pred glasovanjem o nezaupnici je Corbyn v uvodu razprave dejal, da če vlada za svoje predloge ne dobi podpore v parlamentu, mora za nov mandat zaprositi državljane. Vlado Mayeve je označil za zombijevsko vlado, ki ni sposobna vladati, poroča britanski BBC.

Britanski premierki je očital, da je "zapravila dve leti" v pogajanjih o brexitu, medtem ko "deluje v skladu s svojimi ozkimi strankarskimi interesi" ob sicer močnem nasprotovanju dogovoru tako v vrstah proevropskih kot konservativnih poslancev, ki zagovarjajo brexit.

Najhujši poraz od 20. let prejšnjega stoletja

Po včerajšnji zavrnitvi ločitvenega sporazuma z EU je Corbyn zahteval odstop Mayeve in razpis predčasnih volitev. Poudaril je, da je zavrnitev dogovora "katastrofalen poraz" za konservativno vlado, najhujši od 20. let prejšnjega stoletja. Za zavrnitev ločitvenega sporazuma je namreč glasovalo 432 poslancev, proti sta bila le 202.

Profimedia
Prvak laburistov Jeremy Corybn meni, da je je Mayeva zapravila dve leti.

Če bi poslanci izglasovali nezaupnico, bi imela vlada nato 14 dni časa, da bi dobila zaupnico na novem glasovanju. Če ji to ne bi uspelo, bi lahko Corbyn skušal oblikovati koalicijo z drugimi opozicijskimi strankami. Če oblikovanje nove vladajoče koalicije ne bi uspelo, bi sledile predčasne volitve.