Zavrnitev ločitvenega sporazuma

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo Britancev: "Grenak dan za Evropo"

S.R./STA
16. 1. 2019, 07.08
Posodobljeno: 16. 1. 2019, 07.13
Deli članek:

V več državah članicah EU so izrazili razočaranje po današnji zavrnitvi ločitvenega sporazuma med Veliko Britanijo in unijo v britanskem parlamentu.

Profimedia
EU stoji za dogovorom, žogica pa je zdaj na strani Londona, pravijo evropski voditelji.

Ločitveni dogovor, ki sta ga po pogajanjih sredi novembra dosegli Evropska unija in britanska vlada, sta v torek podprla le 202 britanska poslanca, 432 jih je bilo proti. Za potrditev dogovora je bilo sicer potrebnih 318 poslanskih glasov.

EU je v prvih odzivih na glasovanje v Londonu sporočila, da jo skrbi nevarnost brexita brez dogovora. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je britanske voditelje pozval, naj vnovič razmislijo o svoji strategiji. Zavrnitev ločitvenega sporazuma EU in Združenega kraljestva v britanskem parlamentu povečuje tveganje neurejenega brexita, pa je opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Zažvrgolel je twitter

"Nizozemska in EU stojita za sedanjim dogovorom, a se še naprej pripravljamo na vse možne scenarije," je tvitnil nizozemski premier Mark Rutte. Ob tem je poudaril, da poraz dogovora v britanskem parlamentu še ne pomeni, da bo Velika Britanija iz EU dejansko izstopila brez dogovora. "Zdaj je na potezi Velika Britanija," je še zapisal na Twitterju.

Podobno je v prvem odzivu na izid glasovanja v britanskem parlamentu, kjer sta dogovor podprla le 202 poslanca, 432 pa jih je bilo proti, poudaril francoski predsednik Emmanuel Macron. Dodal je, da bi v primeru brexita brez dogovora največ izgubilo Združeno kraljestvo. 

Nemški podkancler in finančni minister Olaf Scholz je poraz britanske premierke Therese May in dogovora, ki ga je njena vlada izpogajala z EU, označil za "grenak dan za Evropo". Dodal je, da je EU sicer dobro pripravljena, da pa bi bil brexit brez dogovora "najmanj privlačna rešitev" tako za EU kot za Veliko Britanijo. 

"En korak bližje kaotičnemu brexitu brez dogovora. In časa zmanjkuje," pa je tvitnil danski premier Lars Lokke Rasmussen. "Zdaj mora britanska vlada pokazati pot naprej. Medtem pa bomo mi okrepili priprave na brexit brez dogovora," je dodal. 

Švedska ministrica za evropske zadeve in trgovino Ann Linde je na Twitterju izrazila obžalovanje ob zavrnitvi dogovora in poudarila, da ta ostaja najboljša pot do urejenega izstopa Združenega kraljestva iz unije. 

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je zavrnil možnost, da bi se po zavrnitvi ločitvenega sporazuma v Londonu Velika Britanija in EU pogajali o spremembah dogovora. "Žogica je zdaj na strani Londona," je tvitnil. Po njegovih besedah ostaja cilj, da se izognemo neurejenemu brexitu in tudi v prihodnje karseda tesno sodelujemo z Veliko Britanijo.

Glasovanje o nezaupnici vladi

Glasovanje o nezaupnici je zahteval vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je v torek po objavi izidov glasovanja poudaril, da je zavrnitev dogovora "katastrofalen poraz" za vlado, najhujši od 20. let prejšnjega stoletja. Glasovanje o nezaupnici je predvideno okoli 14. ure po srednjeevropskem času. 

Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico vladi, ima ta - ali pa kdorkoli drug, ki mu uspe zagotoviti večino v parlamentu - nato 14 dni časa, da dobi zaupnico na novem glasovanju. Če to ne uspe, sledijo predčasne volitve.