Terorizem

FOTO: Udarili so islamisti, hvalijo se, da so ubili 47 ljudi

T.L.
15. 1. 2019, 17.51
Posodobljeno: 15. 1. 2019, 22.34
Deli članek:

Odgovornost za napad je prevzela islamistična teroristična skupina al-Shabaab.

Reuters
Ljudje so bežali iz napadenega kompleksa.

Streli in dve eksploziji so okoli 15. ure po lokalnem času odjeknile v luksuznem hotelskem kompleksu v Nairobiju, prestolnici Kenije. Zaposleni so v paniki bežali iz hotelskega kompleksa, kjer ima prostore tudi več uradov. 

Odgovornost za napad je prevzela islamistična teroristična skupina al-Shabaab, kenijske oblasti pa so šele po več urah sporočile, da so vse zgradbe zavarovale in da so vse ljudi spravili na varno. Uradnih podatkov o številu žrtev ni, krožijo različne številke. Lokalni mediji poročajo, da je umrlo pet ljudi, deset pa jih je ranjenih, medtem ko se skupina al-Shabaab po spletu hvali, da so ubili 47 ljudi, dokazov za navedbe pa niso ponudili. 

Kenijska policija je sporočila, da je bil med napadalci tudi samomorilski naadalec, ki se je razstrelil.

Ljudje so v šoku. Novinar britanskega BBC Joe Inwood je povedal: "Bil sam v apartmaju, ko se je zgodilo ... Slišali so se streli. Prizori so bili grozljivi. Običajni ljudje, ki so se ukvarjali s svojimi svarmi, so bili ubiti po kosilu ali med delom. The Secret Garden, restavracija, kjer se je, kot kaže, napad začel, je prostor, ki ga dobro poznam."

"Ne vemo, kje so vsi, ne vemo, kaj se dogaja," je za BBC po napadu dejala ena od preživelih žensk in dodala, da je blagoslovljena, da je še živa. 

Moški, ki je videl napadalce, je dejal, da so streljali vsepovprek. "Bili so štirje, v polni bojni opremi. in so streljali vsepovprek."  

Urednik kanala BBC Africa Business Larry Madowo je ob 18. uri poročal, da so v napadenem kompleksu ljudje še ujeti. Dodal je, da mu je prijatelj poslal sporočilo, v katerem je zapisal, da mu zmanjkuje baterije in da je še ujet v kompleksu. 

Reuters
Po eksploziji je več avtomobilov zagorelo.

Eksplozija je odjeknila ob 13.30 uri v kompleks DusitD2. Detonacijo so slišali tudi pet kilometrov daleč. Očividci trdijo, da so opazili najmanj štiri teroriste, ki so stopili oboroženi v kompleks, v katerem je takoj izbruhnila panika. 

Reuters
Napad se je zgodil v luksuznem hotelskem kompleksu.

"Najprej smo slišali strele, nato eksplozijo in videli ljudi, ki bežijo z dvignjenimi rokami. Nekateri so se zatekli v bližnjo poslovalnico banke, da bi se izognili toči nabojev," je povedala ena od očividk za agencijo Reuters. 

Reuters
Prestrašeni ljudje so se skrili za vozila.