Rahaf Mohamed al Kunun je v Toronto prispela v soboto. Kot je razvidno iz njenih objav na družabnih omrežjih, bo največ privajanja terjalo značilno severnjaško podnebje.

Kanada ukrepala prva

Rahaf Mohamed al Kunun
Twitter
Tako nizkih temperatur verjetno ni vajena.

18-letna Savdijka je pred dnevi pritegnila pozornost sveta, ko se je zabarikadirala v sobo hotela na bangkoškem letališču, da se ji ne bi bilo treba vrniti k družini v Kuvajt, kjer so počitnikovali. Na Tajskem so jo pridržali, Visoki komisariat ZN za begunce pa je ocenil, da izpolnjuje pogoje za status begunke. Čeprav si je želela v Avstralijo, je končala v Kanadi. Kot smo že poročali, je kanadski premier Justin Trudeau izkoristil priložnost, da sebe in svojo državo svetu predstavi kot zagovornika človekovih pravic. Kanada je sicer že lani zaradi kršitev človekovih pravic ostro kritizirala Savdsko Arabijo, zaradi česar so iz Rijada izgnali kanadskega veleposlanika ter pretrgali trgovinske in investicijske vezi.

Prikrita kritika

Vsesplošni naklonjenosti tako mladenkinem pogumu kot odločitvi Kanade navkljub pa si je ena savdska organizacija, ki uživa podporo Rijada, dovolila prikrito kritiko – Nacionalna družba za človekove pravice je več držav obtožila, da mlade ženske spodbujajo k zapuščanju družin. Držav sicer niso imenovali.

Drugi standardi

Njena družina obtožbe o zlorabah zanika. So pa standardi zlorab ženskih pravic v Savdski Arabiji precej drugačni kot na Zahodu. Za primer: ženske ne smejo iz hiše brez dovoljenja moškega.