Dramatične razmere v Avstriji

FOTO in VIDEO: Svarijo pred "ekstremno velikimi" plazovi, ki ogrožajo tudi Innsbruck

S.R./STA
14. 1. 2019, 13.11
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 13.39
Deli članek:

V Avstriji razmere na območjih, ki jih je močno prizadela obilica snega, ostajajo dramatične. Obstaja izjemno velika nevarnost plazov, zaradi razmer pa je kaotično tudi v prometu.

Twitter
Razmere v avstrijskem nacionalnem parku Gesäuse.

Obilica snega pa predstavlja veliko težavo tudi za divje živali, ki na primer na Tirolskem ne morejo priti do zadostne količine hrane. Oskrbovanje krmišč zaradi več metrov visokih snežnih nanosov pogosto ni mogoče.

V severnem in osrednjem delu tamkajšnjih Alp znova močno sneži, v več delih države vlada velika nevarnost plazov, več krajev je odrezanih od sveta, vreme, ki se bo umirilo šele v torek, pa je terjalo novo smrtno žrtev. Dramatično je tudi na Bavarskem. 

Izjemno velika nevarnost plazov vlada v nekaterih goratih predelih, na nadmorski višini nad 1500 metrov, na Predarlskem, na zahodu Tirolske in v okraju Pinzgau na jugozahodu Solnograške. Plazovi bi ob proženju lahko postali "ekstremno veliki" in bi predstavljali veliko grožnjo. Med ogroženimi je na primer tudi Innsbruck, a to po navedbah tamkajšnjih oblasti za zdaj nima neposrednega vpliva na mesto, zato za zdaj tudi ne nameravajo evakuirati prebivalcev. Sicer pa najvišja, peta stopnja nevarnosti plazov vlada tudi v delu vzhodne Tirolske in severnih zillertalskih Alpah. 

Znova močno sneži

Na teh prizadetih območjih danes znova močno, neprekinjeno sneži, do popoldneva se bo meja sneženja spustila do nižin. Padavine spremlja viharni veter severozahodne smeri, katerega sunki dosegajo do 130 kilometrov na uro. Vremenske razmere se bodo po napovedih vremenoslovcev umirile šele v torek. 

V drugih delih Tirolske in Solnograške, pa tudi v večjih delih Štajerske in Gornje Avstrije vlada četrta, druga najvišja stopnja nevarnosti plazov. Strokovnjaki pozivajo ljudi, naj se držijo zapor in upoštevajo navodila oblasti. Kot so še poudarili, so zimske aktivnosti zunaj označenih prog zelo nevarne. V soboto so zaradi plazu v Lechu umrli trije nemški smučarji, ki so smučali na zaprti progi, enega še vedno pogrešajo. 

Rotes Kreuz
S ceste je zletel avtobus z okoli 30 potniki.

V nesreči avtobusa 13 poškodovanih, umrl delavec ...

Na prizadetih območjih neprestano delajo gasilci in reševalci, pomaga jim tudi okoli 1000 vojakov. Pri čiščenju snega so danes v kraju Flachgau na Solnograškem s strehe padli štirje delavci, pri čemer je eden umrl. Ob padcu je dva delavca popolnoma zasulo, dva pa deloma. Očividci so delavce začeli takoj izkopavati iz snega, a je bilo za 47-letnika prepozno. Dva sta bila poškodovana.

Na avstrijskem Štajerskem je danes zjutraj zaradi obilnega sneženja s ceste po pobočju zdrsnil avtobus s približno 30 potniki. Poškodovanih naj bi bilo 13 ljudi. Nesreča se je zgodila v dolini reke Enns na severozahodu te avstrijske zvezne dežele, v avtobusu pa so sedeli potniki iz Nemčije, Avstrije in Madžarske. Poškodovane so prepeljali v bolnišnico v Schladmingu.

V okraju Pinzgau je bilo v nedeljo zvečer od sveta odrezanih okoli 17.000 ljudi. Reševalne ekipe v tej avstrijski zvezni deželi ljudem na zasneženih območjih svetujejo, naj se izogibajo nepotrebnemu gibanju na prostem. Prebivalcem ob gozdnem robu pa svetujejo tudi, naj prenočujejo v kleteh, saj bi se lahko drevje zaradi snega polomilo in popadalo na zasnežene strehe, pri čemer bi lahko sneg zasul speče stanovalce. 

Močno sicer sneži tudi na jugu nemške zvezne dežele Bavarska, zaradi česar bo reševalcem na pomoč priskočilo tudi 230 policistov. To je ob obisku v Berchtesgadnu danes napovedal nemški notranji minister Horst Seehofer. Na območju tega bavarskega kraja že dneve vladajo katastrofalne razmere. Več kot 1000 pripadnikov vojske, gasilcev, Rdečega križa in tehničnih služb pomaga pri čiščenju ogromnih količin snega s streh, ki bi se lahko zrušile.