Apel poslancem

Zadnji poskus britanske premierke

G.G./STA
14. 1. 2019, 11.23
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 11.24
Deli članek:

Britanska premierka Theresa May bo danes, dan pred ključnim glasovanjem v poslanski zbornici o njenem dogovoru o izstopu iz EU, dejala, da je verjetneje, da bo parlament blokiral izstop iz EU kot dovolil, da bi Otok izstopil brez dogovora.

Profimedia
Theresa May

"Poslance prosim, naj preučijo posledice svojih dejanj na zaupanje britanskega ljudstva v našo demokracijo," bo po napovedih britanske tiskovne agencije PA v nastopu pred tovarniškimi delavci v mestu Stoke-on-Trent, ki je pretežno naklonjeno odhodu iz povezave, pozvala Mayeva. V zadnjem poskusu pred glasovanjem v poslanski zbornici bo Mayeva po napovedih poslance posvarila, naj opravijo svojo dolžnost in uresničijo rezultate referenduma.

Britanski poslanci so prejšnji teden s tesno večino sprejeli sporno dopolnilo nekdanjega konservativnega ministra Dominica Grieva, ki vlado poziva, naj se v treh delovnih dneh izjasni, kaj bo storila, če bo dogovor Mayeve o brexitu v torek poražen.

Premierka bo v današnjem nastopu v zvezi s tem izrazila presenečenje, da se je sploh dovolilo glasovanje o takšnem amandmaju, pri čemer bo izrazila prepričanje, da bodo poslanci verjetneje blokirali brexit, kot pa dovolili, da Velika Britanija iz EU izstopi brez dogovora. Pri tem bo po napovedih med drugim to orisala tudi s primerom drugačnega izida referenduma junija 2016, torej če bi na njem večina Britancem podprla obstanek v EU.

Mayeva bo svoj poziv poslancem, naj glasujejo za dogovor o brexitu, podkrepila tudi s primerom referenduma v Walesu leta 1997, na katerem je tamkajšnje prebivalstvo z zelo tesno večino podprlo ustanovitev valižanske narodne skupščine in se tako izreklo tudi za določeno mero samovlade, ta rezultat pa so potem poslanci v Londonu podprli.

Na "neznanem terenu"

Če bodo britanski poslanci v torek zavrnili dogovor o brexitu, kar je pričakovano, se bo Velika Britanija znašla "na neznanem terenu", je pred časom dejala Mayeva.

V tem primeru se zdi vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora z Brusljem. To pa bi pomenilo kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom, in velika negotovost v odnosih s tretjimi državami, zato tej možnosti niso naklonjeni niti na Otoku niti v uniji.