Bennu

FOTO: Eden nas na tesno 'prehiteva', drugi bi lahko trčil v nas

B.K.
14. 1. 2019, 08.48
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 10.11
Deli članek:

Nasa je objavila izjemno fotografijo asteroida, ki bi v prihodnosti lahko treščil v Zemljo in iz nje izbrisal vse sledi inteligentnega življenja.

Nasa
Asteroid Bennu.

Medtem, ko mimo nas ravnokar potuje asteroid poimenovan 2019 AG3, na sicer varni razdalji 'le' slabih pet milijonov kilometrov, je ameriška vesoljska agencija Nasa objavila izjemno podrobno fotografijo asteroida, ki bi lahko v prihodnosti resno ogrozil življenje na Zemlji.

Asteroid Bennu, o katerem smo že poročali, je 87 milijonov ton težak orjak, ki bo med letoma 2175 in 2199 poletel v bližini Zemlje in ima relativno visoko možnost, da bi v planet tudi trčil. Če bi se to zgodilo, bi njegov udarec v površje sprostil 80.000 krat več energije kot jedrska bomba, ki jo je ameriška vojska ob koncu druge svetovne vojne odvrgla na Hirošimo.

Nasa
Bennu

Asteroid, ki ima premer višji od dolgo časa najvišje stolpnice na svetu - Empire State Building v ZDA, ima verjetnost 1 proti 2700, da bo konec prihodnjega stoletja trčil v naš planet.

Znanstveniki so prepričani, da bi takšen trk lahko iz obličja zemlje izbrisal celotno človeštvo. Znanstveniki razvijajo tehnologijo, s katero bi orjaka lahko preusmerili, a do zdaj gotove rešitve nimamo.

Nasa
Bennu (desno) in Zemlja z luno (levo spodaj). Sonda OSIRIS-REx je bila tukaj od Zemlje oddaljena 114 milijonov kilometrov, od asteroida pa le 43 kilometrov.

Kakorkoli že, dve fotografiji, ki jih je Nasa objavila - ena podrobna, ki prikazuje površje gigantskega asteroida in druga, ki ga kaže v razmerju do našega planeta - sta zaokrožili po spletu in vzbudili mnogo zanimanja med vesoljskimi navdušenci. Tako podrobne fotografije tega asteroida nismo namreč videli še nikoli. Fotografijo je decembra posnela sonda OSIRIS-REx.