Neverjetni prizori

FOTO in VIDEO: Pravljica, kaos ali katastrofa? Padla bosta še dva metra snega

T.L.
13. 1. 2019, 19.35
Posodobljeno: 13. 1. 2019, 21.01
Deli članek:

Po napovedih bi lahko do torka na podlago treh in več metrov snega zapadla še do dva metra snega po delih Švice in Avstrije.

Reuters
Seg v restavraciji.

Zaradi obilnega sneženja v delih Nemčije in Švice vlada kaos, saj so ceste blokirane, vlaki ne vozijo, šole pa so zaprte. Snežni kaos, ki vlada po delu Evrope, pa je zahteval tudi smrtne žrtve. Le danes jih je najmanj pet: trije smučarji v Avstriji, ki so umrli pod snežnim plazom, v avstrijskem Lech am Arlbergu, ena oseba je še pogrešana, dva delavca smučarske postaje v francoskem Morillonu, ki sta poskušala s pomočjo eksploziva izvesti nadzorovano proženje snežnega plazu, pa sta umrla zaradi prezgodaj sprožene eksplozije. 

V Avstriji so iskanje za četrto, še pogrešano osebo, prekinili zaradi ponovnega sneženja in nevarnosti novih snežnih plazov. 

Profimedia
Nemčija

Oddiha pa še ni. V Avstriji in v Švici v prihodnjih dneh pričakujejo še najmanj dva metra snega. Zaradi novega obilnega sneženja, so izdali rdeče, najvišje opozorilo, ki se nanaša predvsem na nevarnost snežnih plazov.

Na portalu Severe Weather Europe opozarjajo, da ob ogromnih količinah snega (ponekod ga je v zadnjih dneh zapadlo od tri do pet metrov), dodaten meter ai dva snega predstavljata precejšnjo nevarnost za življenja lokalnega prebivalstva. Nova pošiljka snega bo v Avstriji in Švici zapadla do torka zjutraj.

Portal Neurje.si napoveduje, da se bo ponovno okrepil severni zračni tok, ki bo nad Alpe prinašal hladen in vlažen zrak. Ta se bo ob alpski pregradi dvigal in poskrbel za obilno sneženje v osrednjem, južnem ter vzhodnem delu Švice, na severu Avstrije in na skrajnem jugu Nemčije. Sneženje bo najobilnejše prav v krajih, kjer je do sedaj zapadlo največ snega. Situacija se bo nekoliko razlikovala tudi po malenkost drugačni smeri vetra. Šlo bo bolj za severozahodni zračni tok, zato bo težišče sneženja usmerjeno bolj nad Alpe v zahodni Avstriji in Švici. 

"Toliko snega na nadmorski višini nad 800 metrov je redkost in se zgodi vsakih trideset do sto let," je dejal Alexander Radlherr iz avstrijskega Inštituta za meteorologijo in geodinamiko.

Reuters
Podrta drevesa ogrožajo življenja ljudi.

Na Bavarskem umrl devetletni deček 

V Nemčiji je največ snega padlo na Bavarskem. Nedaleč od Münchna je umrl devet let star deček, saj je nanj padlo drevo, reševalci pa so se do njega lahko prebili šele po 40. minutah. 

Člani Rdečega križa pomagajo ljudem pri čiščenju snega, na terenu je ljudem, ki so ostali ujeti na meji z Avstrijo, na pomoč priskočila tudi nemška vojska. 

Neverjetne posnetek prihaja iz Švice, iz kraja Schwägalp, kjer je snežni plaz (dolžine 300 metrov) dobesedno vdrl v prostore ene od restavracij, pri tem pa so bile tri osebe poškodovane. Pod snegom so ostali številni avtomobili in tudi del avtobusa.

Sneg pa onemogoča potovanje tudi na Švedskem in Norveškem.

"Toliko snega na nadmorski višini nad 800 metrov je redjka in se zgodili vsakih trideset do sto  let," je dejal Alexander Radlherr iz avstrijskega Inštituta za meteorologijo in geodinamiko.