Rumeni jopiči na ulicah

"Macron, porušili ti bomo hišo"

T.L.
12. 1. 2019, 21.13
Posodobljeno: 12. 1. 2019, 21.35
Deli članek:

Znova spopadi med policijo in pripadniki gibanja rumeni jopiči.

Profimedia
Tudi deveta sobota ni minila brez spopadov.

Protesti gibanja rumenih jopičev v Franciji zaradi nezadovoljstva z delom vlade in reformami predsednika Emmanuela Macrona potekajo že deveto soboto zapored. Tudi danes dan ni minil brez spopada med policisti in protestniki. Policija je s solzivcem in uporabo vodnih topov razgnala množico, ki se je zbrala pri Slovoloku zmage. Mnogi protestniki so prišli zaščiteni s čeladami in plinskimi maskami.

Do sredine popoldneva je protest minil brez izgredev. Tudi pohod preko četrti, polne trgovin, je minil mirno. Središče mesta je bilo sicer v strahu pred izbruhi nasiljazaprto: to velja za mostove preko reke Seine, policijske barikade pa so varovale vladne stavbe, kot sta parlament in presedniška palača. 

Profimedia
Po Franciji je protestiralo okoli 32.000 pripadnikov rumenih jopičev.

Skupine protestnikov so se zbrale na in v okolici Elizejskih poljan, ob tem pa so pozivali Macrona k odstopu. Na enem od transparentov, ki so jih nosili protestniki, je bilo zapisano jasno sporočilo: "Macron, zrušili ti bomo hišo". 

Po podatkih policije se po vsej državi zbralo okoli 32.000 protestnikov, od tega 8000 v Parizu. Po dosedanjih podatkih je policija prijela 59 ljudi.