Azil

18-letnici zelena luč v Kanadi

T.L./STA
12. 1. 2019, 08.49
Posodobljeno: 12. 1. 2019, 08.53
Deli članek:

Pred Trudeaujevo presenetljivo izjavo je tudi Avstralija že pošiljala pozitivne signale glede njenega morebitnega sprejema.

Twitter
V Kanadi ji bodo dodelili azil.

Kanadski premier Justin Trudeau je v petek naznanil, da bo Kanada sprejela 18-letno Savdijko Rahaf Mohamed al Kunun in ji dodelila azil. Al Kununova je pobegnila najprej na Tajsko, od koder je hotela naprej v Avstralijo. Na Tajskem so jo pridržali, Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) pa je ocenil, da izpolnjuje pogoje za status begunke.

Savdska najstnica je bila v petek zvečer že na poti iz Tajske v Kanado, natančneje v Toronto. Pred Trudeaujevo presenetljivo izjavo je tudi Avstralija že pošiljala pozitivne signale glede njenega morebitnega sprejema.

Savdijka ni niti skušala zaviti v ZDA, kjer so za predsednika Donalda Trumpa najpomembnejši dobri odnosi s savdsko kraljevo družino. Trudeau pa je dobil priložnost in jo tudi izkoristil, da sebe in Kanado svetu predstavi kot zagovornika človekovih pravic.

Trudeau je odgovoril na prošnjo Združenih narodov, ki so jo kot kaže naslovili na več držav. Kanada je že lani ostro kritizirala Savdsko Arabijo zaradi kršitev človekovih pravic, zaradi česar so iz Rijada izgnali kanadskega veleposlanika ter pretrgali trgovinske in investicijske vezi.

Ottawe to ne moti, saj ima dovolj svoje nafte, ki jo prodaja tudi v ZDA, in Kanada nadaljuje s pritiskom. Zahteva izpustitev iz zapora vseh borcev za človekove pravice v kraljestvu, med njimi sestro zaprtega blogerja Raifa Badavija, Samar. Njuna družina živi v Kanadi.

Sprožila kampanjo iz hotelske sobe

Al Kununova se lahko za svojo rešitev zahvali tudi sebi, saj so jo Tajci uvodoma pridržali in jo nameravali poslati domov. Najstnica je iz svoje hotelske sobe sprožila kampanjo na družbenih medijih in vzbudila pozornost sveta, kar je Tajce prepričalo, da so ukrepanje ustavili.

Vpletel se je UNHCR in po preiskavi ugotovil dejstvo, da ženskam, kot je al Kununova, v domovini grozi resno nasilje in zaradi zavračanja islama skoraj zagotovo tudi smrt.

Njena družina zanika obtožbe o zlorabah dekleta, vendar so standardi zlorab ženskih pravic v Savdski Arabiji povsem drugačni kot si to lahko predstavljajo ljudje na Zahodu.

Ženske ne smejo brez dovoljenja moškega iz hiše in v kraljevini imajo na primer veliko manj pravic kot v Iranu, ki ga ima trenutna oblast v Washingtonu za največje zlo Bližnjega vzhoda.