Podatki

Na Poljskem aretirali kitajskega uslužbenca Huaweia, ker bi naj vohunil

B.K./STA
11. 1. 2019, 14.21
Posodobljeno: 11. 1. 2019, 14.23
Deli članek:

Na Poljskem so aretirali kitajskega poslovneža in poljskega državljana, ki sta osumljena, da sta vohunila za Kitajsko. Kitajski poslovnež naj bi bil po poročanju poljskih medijev uslužbenec kitajskega telekomunikacijskega podjetja Huawei.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Poljak in kitajski državljan sta bila aretirana zaradi suma vohunjenja. Kitajec je poslovnež, ki dela za pomembno telekomunikacijsko podjetje," je sporočil namestnik vodje koordinatorja poljskih obveščevalnih služb Maciej Wasik.

Po navedbah tiskovnega predstavnika obveščevalnih služb Stanislawa Zaryna sta bila moška aretirana v torek, osumljena pa sta, da sta "delala za kitajske službe in v škodo Poljski".

Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi bil kitajski poslovnež eden od direktorjev poljske podružnice Huaweija. Poljski državljan naj bi bil nekdanji agent poljske kontraobveščevalne službe, ki zdaj dela kot svetovalec za kibernetsko varnost pri poljski podružnici francoskega mobilnega operaterja Orange.

Reuters

Kitajska vlada je ob aretaciji kitajskega državljana izrazila zaskrbljenost. Ob tem je pozvala oblasti v Varšavi, naj osumljencu zagotovijo vse pravice.

Nad Huawei se v zadnjem času zgrinjajo črni oblaki. V Kanadi so pred nekaj tedni aretirali finančno direktorico družbe Meng Wanzhou, ki ji v ZDA očitajo kršenja sankcij proti Iranu.

Kitajski telekomunikacijski velikan se je znašel pod drobnogledom tudi zaradi domnevnih povezav s kitajskimi obveščevalnimi službami. Več držav, med njimi ZDA, Avstralija in Japonska, so Huaweiju prepovedale izgradnjo mobilnega omrežja naslednje generacije 5G.