Slovo

ZDA z zavezniki začele umik iz Sirije

B.K./STA
11. 1. 2019, 11.19
Posodobljeno: 11. 1. 2019, 11.19
Deli članek:

Vojaška koalicija pod vodstvom ZDA v Siriji je začela umik svojih enot, je danes sporočil njen tiskovni predstavnik, ki iz varnostnih razlogov ni želel razkriti podrobnosti o lokacijah in časovnici.

Reuters
Ameriški vojaki v Siriji.

"CJTF-OIR (uradna kratica koalicijskih sil) je začel proces namernega umika iz Sirije," je sporočil polkovnik Sean Ryan. "Iz razlogov operativne varnosti ne bomo razpravljali o natančnem časovnem načrtu, lokacijah in premikih enot," je dodal.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki informacije o državljanski vojni v Siriji zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, je sporočil, da je koalicija začela zmanjševati svojo prisotnost v letalski bazi Rmeilan v pokrajini Hasakeh na severovzhodu Sirije.

Kot je dejal direktor observatorija Rami Abdel Rahman, gre za prvi umik ameriških sil, odkar je predsednik ZDA Donald Trump minuli mesec napovedal popoln umik ameriških vojakov iz Sirije.

Trump je 19. decembra lani presenetljivo napovedal umik vseh ameriških sil iz Sirije, kjer naj bi bilo okoli 2000 ameriških vojakov.