Snežni kaos

FOTO in VIDEO: 9-letnega Simona ubilo drevo; pijana mati z detetom v naročju obležala v globokem snegu

S.R.
11. 1. 2019, 10.20
Posodobljeno: 11. 1. 2019, 10.26
Deli članek:

Avstrija in Nemčija se že od sobote srečujeta z ekstremnimi vremenskimi razmerami. Stanje se je danes nekoliko umirilo, a bo v naslednjih dneh spet pestro.

Reuters
Neprevoznih je še veliko cest.

V Avstriji in Nemčiji je zaradi preglavic, ki jih povzroča obilica zapadlega snega, umrlo že dvanajst ljudi. Nekatere so pokopali plazovi, ena posameznica se je v snegu zadušila, enega pohodnika pa je ubila zlomljena veja, ki ni več prenesla teže snega. 

Včeraj je udarila nova tragedija, ko je v kraju Trautshofen na Bavarskem malo pred 14. uro drevo padlo na devetletnega dečka. Kot poroča nemški Bild, je devetletni Simon postopal po ulici v bližini domače hiše, ko je pri sosedih pod težo snega klonilo deset metrov visoko drevo. Padlo je naravnost na Simona. Približno 40 minut pozneje ga je nepremičnega našla njegova mati in ga s pomočjo sosedov izvlekla izpod drevesa, a mu ni bilo več pomoči, deček je bil že mrtev. 

Kot smo že poročali, je v sredo popoldne plaz pred očmi družine odnesel 16-letnika. V jutranjih urah istega dne je pri kraju Dornstadt v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg v 35-kilometrski koloni življenje izgubil 54-letni voznik. Policisti so tujo krivdo izključili. 

Reuters
Do ponedeljka ga lahko zapade dodaten meter.

Vsesplošni kaos 

Železniški delavci so v nemškem gorovju Harz po treh dneh naporov včeraj zvečer iz ledenega in snežnega primeža vendarle uspeli rešiti vlak, v katerem je v torek ostalo ujetih 60 potnikov. Te so sicer uspeli rešiti še istega dne. Pod težo snega se šibi tudi vse več streh, na katerih se z lopatami potijo tako gasilci kot vojaki. V občini Rosenau am Hengstpass je zvečer ena klonila in pod seboj skoraj pokopala približno 70 vojakov. Na srečo se ni poškodoval nihče, saj so se vojaki, ki so jo čistili, umaknili le nekaj minut pred katastrofo. Streha je pod seboj sicer pokopala veliko drage gradbene opreme. Incident še vedno preiskujejo. 

Matthias Bein / BEST of HARZ
Tri dni so ga reševali.

Pijana mati z dojenčkom obležala v snegu 

Ena bolj žalostnih zgodb prihaja iz kraja Kaufbeuren v regiji Allgäu na jugu Nemčije, kjer so mimoidoči v globokem snegu našli popolnoma pijano mlajšo žensko, ki je v rokah držala pomanjkljivo oblečeno dete. Preprečili so najhujše in ju do prihoda policistov za silo ogreli, nato pa je dojenčico v službeno jakno zavil policist, obe »premraženki« pa spravil v svoje vozilo, kjer so skupaj počakali na reševalce. Po poročanju policistov je dete v toplem reševalnem vozilu nemudoma zadremalo. Rahlo podhlajeni sta obe pristali v bolnišnici, kjer se jima je pridružil socialni delavec, ki bo odmeril nadaljnje korake. 

Čeprav danes ponekod še vedno sneži, prebivalcem razmere vendarle omogočajo nekaj oddiha, katerega sapa pa bo kratka, saj meteorologi napovedujejo, da bo na severni strani Alp pestro še vsaj nekaj dni. Do ponedeljka bi lahko ponekod zapadlo še meter snega, v višje ležečih predelih pa še več. Oblasti bodo danes sicer poskusile sprožiti čim več nevarnih plazov, odvisno od območja pa še vedno veljata četrta oziroma peta stopnja  nevarnosti proženja snežnih plazov.