Negotovi časi

Seli posel in družino: "Vzdušje me spominja na nekdanjo Jugoslavijo"

T.L.
11. 1. 2019, 10.40
Posodobljeno: 11. 1. 2019, 11.44
Deli članek:

Programer Jan se je pred desetletjem s področja nekdanje Jugoslavije preselil v Veliko Britanijo in tam ustvaril uspešen posel, zdaj pa se zaradi "nerazumnega plemenskega obnašanja" ob brexitu seli v Švico.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Velika Britanija je razklana: nekateri so še praznično razpoloženi zaradi brexita, ker naj bi po njihovem mnenju Britancem znova prinesel nadzor na gospodarskim in političnim razvojem, drugi pa so zaradi negotovosti - na primer, dogovor med EU in Veliko Britanijo še ni sklenjen - in mračnih napovedi za prihodnost precej bolj zadržani.

Prišel iz nekdanje Jugoslavije, ustvaril uspešen posel, zdaj odhaja 

The Guardian pa je objavil zgodbo programerja, ki se je v Veliko Britanijo pred desetimi leti preselil iz nekdanje Jugoslavije, na Otoku ustvaril uspešen posel, zdaj pa je že vse uredil za selitev v Švico. Svojo odločitev je utemeljil z negotovostjo in "nerazumnega plemenskega obnašanja", povezanega z britansko odločitvijo, da zapusti Evropsko unijo, zaradi brexita pa je vrednost funta tudi skokovito strmoglavila. Strokovnjak za IT, ki so ga v časniku poimenovali Jan, je povedal, da je v Švici že uredil vse potrebno za selitev, saj da mu tam država zagotavlja vse pogoje.

Jan je dejal, da mu je padec vrednosti funta "ubila" posel: trdi, da so se mu precej povečali stroške za pogodbenike, ki jih sicer najema v Indiji in v Romuniji.

V Veliki Britaniji danes 42-letni Jan z ženo živi že deset let, za selitev pa so se odločili, ker "ne želijo biti ujeti na otoku, ki pada v nerazumno plemensko obnašanje". Guardian ob tem piše, da je Janova situacija le ena od situacij, ki kaže na borbe mnogih lastnikov majhnih in srednjih podjetij, ki so jih udarile vrednosti funta po referendumu, na katerem se je Britanija odločila za brexit. Sicer pa naj bi bilo Janovo podjetje zelo uspešno in sodeluje s svetovnimi podjetji, kot je tudi ameriški Apple

Britanija po poti Srbije leta 1988?

Jan je dejal, da se je po referendumu počutil nezaželenega in da sta z ženo odločitev o selitvi sprejela s težkim srcem. "S težkim srcem smo se odločili za selitev, prekinili hipoteko in zaprli podjetje v Združenem kraljestvu. Učimo se nemškega jezika, v Švico pa smo preselili tudi vse naše prihranke," je dejal Jan novinarjem, ki so v članku poudarili dejstvo, da prihaja iz Balkana oziroma, da se je za selitev odločil po "Titovi Jugoslaviji, ko je v Srbiji zavladal nacionalizem, izključevanje in plemensko obnašanje". Posredno so v Guardianu potegnili povezavo med vzdušjem v Veliki Britaniji danes v primerjavi z nekdanjo Jugoslavijo v devetdesetih letih minulega stoletja. 

"Neverjetno se mi zdi, da gre Britanija s svojo odločitvijo 'za več nadzora' v smer, v katero je šla leta 1988 Srbija, namesto, da bi sledila smeri Švice iz leta 2018," je dejal Jan. Njegovo podjetje je ustvarjalo denar na strani ameriških strank in ga prinašalo v angleški proračun. "Strašljivo je, da nikogar ne skrbi, kako bodo mala podjetja delovala iz dneva v dan po brexitu. Doumel sem, da ne smem dovoliti, da moj posel postane talec takšne politike, pa sem se odločil oditi," je sklenil Jan.