Jure Zubčić je decembra lani na Twitterju objavil, da je dopisal črki "lj" pred ksenofobnim grafitom "Ubi Srbina" na fasadi zadrskega mestnega sveta. S tem ga je spremenil v "Ljubi Srbina".

"Ne prenašam sovražnega govora in sem zato popravil grafit. Ljudje bodo hodili mimo k maši ali na volitve. Bolj zdravo je gledati sporočila ljubezni kot sporočila sovraštva," je zapisal Zubčić na svojem Twitter računu prejšnji mesec ob fotografijah, na katerih je videti oba grafita - "Ubi Srbina" in "Ljubi Srbina". O Zubčićevem grafitu so takrat poročali tudi hrvaški in srbski mediji.

Zubčić je v četrtek tvitnil, da je zaradi "popravljanja grafita" proti njemu vložena anonimna kazenska ovadba. Kot je dodal, je bil zaradi ovadbe v četrtek policiji, policisti pa so bili "izjemno profesionalni in prijazni". Priznal je, da je dodal črki "lj", a ne misli, da je s tem uničil tuje premoženje, temveč ravno nasprotno, da ga je popravil.

Obenem je pozval osebo, ki ga je anonimno prijavila, naj se oglasi s svojim imenom in priimkom, tako kot je on javno objavil, da je dopisal črki. Zanima ga tudi, ali je anonimna oseba kazensko ovadila tudi neznanega pisca grafita, ki poziva k nasilju in sovraštvu do Srbov.

Na Hrvaškem je pogosto videti različne nestrpne grafite do srbske manjšine, na katere so ta teden opozorili tudi poslanci srbske manjšine v hrvaškem parlamentu, potem ko je sin enega od njihovih kolegov iz vrst HDZ Srbom "voščil" pravoslavni božič z grozljivo fotografijo ustaša, ki drži v roki odrezano glavo četnika.