Rahaf Mohammed al-Qunun

Življenje pobegle saudijske najstnice zdaj v rokah avstralske vlade

B.K.
9. 1. 2019, 08.26
Posodobljeno: 9. 1. 2019, 08.41
Deli članek:

Avstralija bo obravnavala njeno prošnjo za azil.

Twitter
Rahaf Mohamed al-Qunun

Saudijski najstnici Rahaf Mohammed al-Qunun, ki je v nedeljo pobegnila svoji družini, s katero je bila na dopustu v Kuvajtu, so Združeni narodi priznali, da izpolnjuje pogoje za status begunke. Tako je veljavna njena prošnja za azil, ki jo je naslovila na avstralske oblasti, te pa jo bodo sedaj tudi obravnavale.

18-letnica je v nedeljo priletela na letališče v tajski prestolnici Bangkok, kjer pa so jo obstopili kuvajtski in saudijski uradniki, zasegli njen potni list ter vizo za Avstralijo ter ji zagrozili z nasilno deportacijo nazaj k družini. Od te je Rahaf pobegnila, ker bi jo naj domnevno zlorabljali že od majhnega. Tako naj bi jo zaprli v sobo za pol leta, ker si je postrigla lase, zdaj pa jo skrbi, da bi jo umorili, če bi se bila primorana vrniti v rodno državo. Z umorom ji je sicer preko twitterja zagrozil njen bratranec.

Twitter
Rahaf Mohamed al-Qunun

Avstralsko ministrstvo za notranje zadeve je medtem sporočilo, da bo v luči pripoznanja statusa begunke, vlogo 18-letnice "obravnavalo po standardni poti, kot obravnava vse napotitve UNHCR [Visokega komisariata ZN za begunce]." Do odločitve avstralske vlade bo Rahaf ostala na Tajskem.

Direktorica avstralske veje človekoljubne organizacije Human Rights Watch Elaine Pearson pa je pozvala avstralsko vlado, naj čim prej ukrepa. "Gre za mlado saudijsko žensko, katere obraz je bil viden po vsem svetu. To jo postavlja v večjo nevarnost kot druge begunce, ne le s strani njene družine ampak tudi s strani njene vlade, ki ji je že grozila. Vsi vemo, česa je sposobna saudijska vlada, četudi na ozemljih tujih držav."