Zaboden

Sirski prosilec za umor obtožen umora Nemca v Chemnitzu

J.P./STA
8. 1. 2019, 21.49
Deli članek:

Sirec, ki naj bi avgusta lani na ulicah nemškega Chemnitza zabodel nemškega državljana, je bil danes obtožen umora, poskusa umora in povzročitve hude telesne poškodbe.

Reuters
Umor je avgusta in septembra lani sprožil množične proteste proti tujcem v Chemnitzu, ki jih je zaznamovalo nasilje.

Nemško tožilstvo je danes sporočilo, da je Sirec Alaa S. obtožen, da je 26. avgusta lani skupaj s še enim osumljencem, Iračanom Farhadom A., do smrti zabodel 35-letnega Daniela H. Iračan je še na begu, policija pa je zanj izdala mednarodno tiralico.

V okviru preiskave so zaslišali več kot 100 prič. Na podlagi pridobljenih informacij so ugotovili, da se je napad zgodil, potem ko se je Iračan zapletel v spor z žrtvijo, Sirec se je vključil kasneje, so navedli. Napadalca sta nemškega državljana zabodla v roko in prsni koš. Zabodla sta še enega Nemca, ki je bil huje ranjen, a je preživel. Kaj je povzročilo spor, jim ni uspelo ugotoviti.

V doglednem času bi lahko obtožili še tretjega moškega, Iračana Yousifa A., ki so ga prav tako pridržali po napadu, a so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili. Še vedno ni jasno, kako je bil vpleten v dogajanje.

Umor je v tem mestu v zvezni deželi Saška sprožil proteste skrajne desnice proti tujcem. Na nasilnih protestih so se skrajni desničarji spopadli z njihovimi nasprotniki, ki so prav tako protestirali. Zabeležili so tudi več napadov na tujce.