Zbežala pred družino

18-letnica moleduje za azil, saj se boji za svoje življenje

J.P.
8. 1. 2019, 16.35
Posodobljeno: 8. 1. 2019, 21.46
Deli članek:

18-letnica iz Savdske Arabije je zaprosila za azil v Kanadi, Združenih državah Amerike, Avstraliji ali Združenem kraljestvu.

Twitter
Rahaf Mohamed Alqunun

Rahaf Mohamed Alqunun se včeraj ni vkrcala na letalo, ki bi jo iz Bangkoka poneslo v Kuvajt. Ne; najstnica iz Savdske Arabije se je zabarikadirala v svojo hotelsko sobo na letališču. Dejala je, da se boji, da jo bo družina pokončala, ker se je odpovedala islamu. Zdaj je v oskrbi Združenih narodov v Bangkoku.

Apostazija – odpad od vere – se v Savdski Arabiji kaznuje s smrtjo.

Tajski uradniki so prvotno menili, da bi se morala 18-letnica vrniti v Kuvajt, kjer je njena družina.

Trdi, da je njeno življenje ogroženo

Avstralska vlada je sporočila, da so zadovoljni, da je v rokah begunske agencije Združenih narodov. »Vlogo gospodične Alqunun za humanitarno vizo bomo skrbno pretehtali, ko bo proces Visokega komisariata Združenih narodov za begunce zaključen,« so sporočili z avstralskega notranjega ministrstva. V omenjeni agenciji so izrazili zadovoljstvo, da tajski uradniki dekleta niso deportirali, čeprav je savdsko veleposlaništvo na Tajskem zanikalo, da bi njihova vlada zahtevala njeno izročitev.

»Moje življenje je ogroženo. Moja družina mi s smrtjo grozi že zaradi najbolj trivialnih stvari,« je za Reuters dejala 18-letnica. Družina molči. Bili so na počitnicah v Kuvajtu, ko je zbežala na Tajsko v upanju, da bo od tam odpotovala v Avstralijo in tam zaprosila za azil.

Ne bo poslana v smrt

Včeraj zvečer je tajski uradnik Surachate Hakparn, pristojen za begunsko problematiko, zatrdil, da bo država zanjo poskrbela po najboljših močeh in dodal, da je zdaj pod tajsko vladavino in da je nihče in nobeno veleposlaništvo ne more v nič prisiliti. »Tajska je dežela nasmehov. Nikogar ne bomo poslali v smrt,« je še dejal. Na Tajsko je že prispel najstničin oče, kar jo je, kot je zapisala, navdalo s skrbjo in strahom. Surachate je pojasnil, da med njima brez odobritve Združenih narodov ne bo stikov.