Svet

Nadgrajujejo raketo tipa kalibr

G.G./STA
8. 1. 2019, 15.08
Posodobljeno: 8. 1. 2019, 15.09
Deli članek:

Rusija razvija manevrirno raketo z dosegom več kot 4500 kilometrov.

Profimedia
Raketo naj bi razvijali za potrebe ruske mornarice.

Nova raketa naj bi nadgradila zmogljivosti sedanje manevrirne rakete tipa kalibr. Bo večja in imela večji doseg. Nosila bo lahko konico, težko okoli ene tone, bodisi konvencionalno ali pa tudi jedrsko, namenjena pa bo predvsem uničevanju ciljev na kopnem. S temi raketami naj bi opremili večje ladje od razreda frigat naprej, namestili pa bi jih lahko tudi na jedrske podmornice.

Ruska mornarica ima sedaj v svoji posesti manevrirne rakete tipa kalibr, ki letijo s podzvočno hitrostjo in imajo doseg okoli 2000 kilometrov.

Odgovor na ameriško rušenje strateškega ravnovesja

Rusija v zadnjem času pospešeno razvija novo orožje. Ruski predsednik Vladimir Putin je konec decembra sporočil, da so zaključili preizkuse hipersonične rakete, ki naj bi se bila sposobna izogibati dosedanji protiraketni obrambi. Medcelinsko raketo avangard naj bi začeli uporabljati že prihodnje leto, je napovedal. Tudi ta raketa naj bi bila sposobna nositi tudi jedrsko orožje.

Putin je to raketo predstavil med svojim letnim nagovorom marca, tedaj pa je tudi dejal, da gre za odgovor na ameriško "rušenje strateškega ravnotežja".

ZDA in zahodni zavezniki so po tej predstavitvi novega ruskega orožja izrazili zaskrbljenost, opozorili pa so tudi, da Rusija krši sporazume o nadzoru orožja iz časa hladne vojne. Ameriški predsednik Donald Trump je nato napovedal, da se bodo ZDA odpovedale sporazumu o omejevanju razvoja jedrskih raket srednjega dosega (INF), ki je bil sklenjen v obdobju hladne vojne in velja za enega ključnih sporazumov o omejevanju jedrskega arzenala obeh supersil.