Gnusno

V kanalizaciji našli 64-metrsko goro masti

R.T.
8. 1. 2019, 13.33
Posodobljeno: 8. 1. 2019, 14.34
Deli članek:

Delavci bodo za čiščenje potrebovali kar osem tednov.

Twitter (@@SouthWestWater)
Toliko strjene maščobe se je nabralo v kanalizaciji.

V kanalizaciji priljubljenega britanskega letoviškega mesta Sidmouth so ob rutinskem pregledu odkrili ogromno, gnusno strukturo - pravcato goro strjene masti, olja in sprijetih vlažilnih robčkov, ki naj bi v dolžino merili toliko kot dobrih šest avtobusov.

Delavci, ki se bodo čiščenja lotili naslednji mesec, bodo morali obleči zaščitna oblačila, v kanalizacijo pa jih ne bodo spustili brez zaščitnih mask in kisikovih jeklenk.

"Gre za največ odkrite umazanije do sedaj, naša ekipa pa bo potrebovala okoli osem tednov, da bo v težkih pogojih razkosala to pošast," je za britanske medije dejal eden izmed direktorjev tamkajšnjega kanalizacijskega podjetja South West Water Andrew Roantree. "K sreči smo jo odkrili pravočasno, ko še ni ogrožala pitne vode," je dodal.

Maščobne gore se formirajo kot snežna kepa, razlagajo v komunalnem podjetju. Ljudje v kanalizacijo spuščajo vlažilne robčke, ki se prepojijo z maščobo, oljem in lojem ter se počasi spremenijo v trdno maso.

"Če boste sprejeli samo eno novoletno zaobljubo, naj bo ta, da ne boste več zlivali maščob v odtok, ali metali vlažilnih robčkov v stranišče," prebivalce prosi Roantree. "Ne hranite te maščobne gore."