Svet

Obsežen hekerski napad delo 20-letnika

G.G./STA
8. 1. 2019, 13.07
Posodobljeno: 8. 1. 2019, 13.08
Deli članek:

Po hekerskem napadu na okoli 1000 nemških politikov, zvezdnikov in novinarjev so v zvezni deželi Hessen prijeli 20-letnika, ki ga sumijo, da je objavil osebne podatke in zasebne dokumente.

STA
Fotografija je simbolična

Fanta so prijeli v nedeljo, ko so tudi preiskali njegovo stanovanje in zasegli računalniško opremo. Na zaslišanju v ponedeljek je priznal krivdo in pomagal pri pojasnjevanju nekaterih nejasnosti. Po zaslišanju so 20-letnika ponovno izpustili, saj ni skrbi, da bi pobegnil, so preiskovalci povedali na današnji novinarski konferenci v Wiesbadnu.

Mladenič se je sam priučil tehničnih veščin, da je lahko pridobil raznolike informacije, podatke in datoteke o okoli 1000 osebah. Pri zbiranju informacij je izrabil predvsem varnostne luknje, številne med njimi so po besedah preiskovalcev že odpravili. Glede na preiskavo gre za zelo raznolike informacije. Nekatere med njimi so bile tudi javno dostopne. 20-letnik je podatke nato uredil, naložil na različne platforme, povezave do njih pa objavil preko Twitterja. Motiv za dejanje sicer še ni znan, a naj bi si mladenič za tarčo izbral osebe, katerih izjave so ga razjezile. Deloval naj bi sam.

Preiskovalci morajo sedaj preveriti njegove izjave. Glede na kazenski zakonik za odrasle mu sicer zaradi zbiranja podatkov in kraje podatkov grozi vsakič po tri leta zapora in denarna kazen. Zaradi njegove starosti pa mu bodo najverjetneje sodili kot mladi osebi, kjer se običajno osredotočijo na bolj vzgojne ukrepe.

Tarča politiki in znane osebnosti

V napadu, o katerem se je zvedelo prejšnji teden, je bilo prizadetih okoli 1000 politikov, znanih osebnosti in novinarjev. Od tega so okoli 50 primerov označili za hujši napad, saj je bila na spletu objavljena večja količina datotek - zasebni pogovori, fotografije ipd.

V hekerskem napadu preko Twitterja so objavili povezave do kontaktnih informacij, kot so telefonske številke in poštni naslovi zveznih, deželnih in evropskih politikov ter drugih osebnosti, zvezdnikov in novinarjev. Pojavili pa so se tudi drugi osebni podatki, kot so številke kreditnih kartic, zasebni pogovori in fotografije, ter interni strankarski dokumenti. O napadu so nemški mediji prvič poročali prejšnji teden, čeprav so bili dokumenti dostopni že od začetka decembra.