Diplomacija

Kim na 35. rojstni dan prispel na Kitajsko

B.K.
8. 1. 2019, 09.21
Posodobljeno: 8. 1. 2019, 09.25
Deli članek:

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v jutranjih urah prispel v kitajsko prestolnico, kjer se bo že četrtič sestal s kitajskim predsednikom Ši Džinpinom.

Reuters
Vlak, ki ga Kim uporablja za pot na Kitajsko.

Kim se je na sosednjo Kitajsko odpravil v svojem blendiranem vlaku, po spletu pa so zaokrožili tudi posnetki avtomobilskega konvoja, s katerim je bil prepeljan v Peking.

V severnokorejski delegaciji so poleg Kima še njegova žena Ri Sol Džu ter prominentna diplomata Kim Jong Čol in Ri Jong Ho, poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Reuters
Kim Džong Un z ženo Ri Sol Džu.

Tridnevni obisk je posebej pomemben tudi v luči procesa med Združenimi državami Amerike in Severno Korejo o denuklearizaciji Korejskega polotoka, ki je po lanskem sestanku Kima z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom sedaj zastal. Kim je prejšnji teden ZDA opozoril, da bo morda moral poiskati "novo pot", če Washington ne bo omilil gospodarskih sankcij nad Severno Korejo.

Kitajske oblasti pa so očitno zadovoljne z zbliževanjem Pekinga in Pjongjanga. Ši je tako pozdravil ohranjanje stikov s Severno Korejo in zatrdil, da je "pod novimi pogoji pripravljen ohranjati redne stike s tovarišem predsedujočim [Kim Džong Unom], preko različnih oblik, kot so obiski in medsebojnim pošiljanjem posebnih odposlancev ter pisem," poroča geopolitična revija The Diplomat.

Reuters
Prihod v Peking.

Tradicionalno prijateljski odnosi med Kitajsko in Severno Korejo so se sicer ohladili po Kimovem prevzemu oblasti, ko je mladi voditelj začel z intenzivnim razvojem balističnih raket in jedrskega orožja. Lani sta nato državi zagnali proces ponovnega približevanja, ki je rezultiral tudi v Kimovi domnevni pripravljenosti zaustavitve razvoja jedrskega orožja.