Azil

Najstnico, ki se boji, da jo bo ubila družina, skrivajo

J.P.
7. 1. 2019, 20.02
Posodobljeno: 7. 1. 2019, 20.02
Deli članek:

Pred družino je pobegnila na Tajsko.

Twitter
Rahaf Mohamed Alqunun

Savdska najstnica je poniknila, potem ko so ji tajske oblasti obljubile, da je ne bodo deportirale. Tja je pobegnila iz Kuvajta, kjer je počitnikovala z družino. A Tajska ni njena končna destinacija – 18-letna Rahaf Mohamed Alqunun si želi v Avstralijo, kjer namerava zaprositi za azil. V soboto je obtičala na letališču Suvarnabhumi v Bangkoku, kjer so ji tamkajšnji uradniki zasegli potniki list in dokumente ter jo obvestili, da jo bodo deportirali nazaj v Kuvajt k njeni družini.

Zabarikadirala se je v sobo

Najstnica bi se morala danes zjutraj vkrcati na letalo, a se je iz strahu, da jo bodo domači pokončali, z mizo, žimnico in stolom zabarikadirala v svojo hotelsko sobo. Zdaj je znano, da se nahaja na varni lokaciji, kjer bodo pretehtali njeno situacijo, po tem ko si ji začasno dovolili vstopiti v državo. Kot poroča MailOnline, naj bi se eden od tajskih uradnikov pridušal, da ne bodo »nikogar poslali v smrt«.

Rahaf je danes popoldne na družabnem omrežju zapisala, da se boji povračilnih ukrepov svoje družine, potem ko se je odpovedala islamu. Še posebej jo je s strahom navdalo dejstvo, da je na Tajsko prispel njen oče, a je dodala, da je na varnem z delavci Združenih narodov in predstavniki tajske oblasti. Vrnili naj bi ji tudi potni list (prvotno je trdila, da so jo ukanili, da jim je izročila svoj potni list. Savdsko zunanje ministrstvo je zanikalo, da imajo dokument).

Visoki komisar Združenih narodov za begunce je sporočil, da jim je uspelo bangkoško kazensko sodišče prepričati, da lahko ocenijo njeno »potrebo po mednarodni zaščiti«.

Fizična in psihična zloraba

Savdske ženske za potovanje, delo, poroko in celo zdravstveno oskrbo potrebujejo dovoljenje moških sorodnikov. Od lani lahko same sedejo za volan.

Pristojni bodo na oceni njenega statusa verjetno delali pet dni; nadaljnjih pet dni bo šlo za urejanje vsega potrebnega za potovanje.

Da je prispela na Tajsko, je tamkajšnje oblasti obvestilo savdsko zunanje ministrstvo. Starši naj bi se bali za njeno dobrobit. Njen oče je državni uradnik, ima še šest sorojencev. Družina naj bi jo fizično in psihično zlorabljala, trdi. Ker si je nekega dne postrigla lase, je za kazen naslednjih šest mesecev preživela v svoji sobi.