Tovorna ladja Zoe

Večino zabojnikov našli. Kje sta dva s potencialno nevarnimi snovmi?

G.G./STA
7. 1. 2019, 14.49
Posodobljeno: 7. 1. 2019, 14.52
Deli članek:

Večino kontejnerjev, ki so prejšnji teden padli s tovorne ladje v Severnem morju, so našli na morskem dnu.

Profimedia
Dvigovanje zabojnikov bo dolgotrajno.

Tovorna ladja Zoe, ki velja za eno največjih tovrstnih ladij na svetu, je bila prejšnji torek na poti iz belgijskega pristanišča Antwerpen v nemški Bremerhaven, ko je zaradi hudega neurja izgubila del tovora. V morje je padlo 281 zabojnikov. Kmalu zatem je del izgubljenega tovora naplavilo na obalo Frizijskih otokov in Nemčije. Obale so bile ponekod polne avtomobilskih delov, televizorjev in igrač, pa tudi plastične embalaže.

Nizozemsko ministrstvo za upravljanje z vodami je danes sporočili, da so z uporabo sonarjev na dnu odkrili 220 od skupno 281 kontejnerjev, 18 jih je naplavilo na obalo, okoli 40 jih še iščejo. Dvigovanje teh kontejnerjev na površje bi lahko trajalo več mesecev. Švicarska ladjarska družba MSC, v lasti katere je ladja Zoe, je že privolila, da bo plačala vse stroške dvigovanja kontejnerjev iz morja in tudi čiščenje obale.

Kje je 40 zabojnikov, za zdaj še ni znano. Med njimi sta dva s potencialno nevarnimi snovmi. Eden, v katerem je bilo 250 vreč peroksida, se je ob padcu v morje odprl, nekaj vreč pa je naplavilo na obalo.

V drugem zabojniku s potencialno nevarnim tovorom je 1400 kilogramov litijevih baterij. Po navedbah nizozemskega ministrstva to blago sicer ne predstavlja večje nevarnosti za okolje.

Ladja Zoe je dolga 394 metrov in po navedbah nizozemskih medijev prevaža več kot 19.000 kontejnerjev standardne velikosti.