proti sektaštvu

FOTO: Egipt simbolno hkrati otvoril novo mošejo in koptsko cerkev

B.K.
7. 1. 2019, 10.50
Posodobljeno: 7. 1. 2019, 10.53
Deli članek:

Egiptovski predsednik je hkrati slovesno otvoril novo koptsko katedralo in muslimansko mošejo, v novem administrativnem centru Egipta.

Reuters
Notranjost nove koptske katedrale.

"Smo eno in ostali bomo eno," je ob slovesni otvoritvi svetišč dveh egiptovskih religij dejal egiptovski predsednik Abdel Fatah el Sisi. "To je pomemben trenutek v naši zgodovini," je poudaril Sisi in spomnil na naraščanje napadov na koptsko manjšino v državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters
Koptska katedrala Jezusovega rojstva, med gradnjo.

Tako megalomanska mošeja kot katedrala Jezusovega rojstva, ki lahko pod streho spravi 8.000 ljudi, stojita v kompleksu znotraj novega administrativnega centra v državi, ki so ga oblasti postavile 45 kilometrov vzhodno od prestolnice Kairo. Novo mesto še nima imena, graditi pa so ga začeli, da bi zmanjšali prezasedenost metropole. V novo mesto bodo še letos začeli seliti administrativne državne službe, ki imajo sedaj sedeže v Kairu.

Reuters
Velika mošeja stoji v bližini kopske katedrale.

Ob otvoritvi je Sisi dejal še, da bodo egiptovski kristjani in muslimani ostali poenoteni, kljub naraščanju sektaškega nasilja, vodilni egiptovski islamski klerik Ahmed al Tajeb pa je zatrdil, da "če islamski zakon Muslimanom nalaga, naj branijo mošeje, jim ravno tako nalaga, naj branijo cerkve."

Reuters
Notranjost mošeje.

Otvoritev prihaja sicer le dan za tem, ko je v bližini koptske cerkve v okrožju Nasr razneslo eksplozivno napravo, v kateri je umrl en policist, ranjena pa sta bila še dva in en civilist.

Reuters
Nova koptska katedrala Jezusovega rojstva.