Nezaslišano

Posilstvo? Bolnica po 14 letih v komi rodila zdravega dečka

S.R.
7. 1. 2019, 10.10
Posodobljeno: 7. 1. 2019, 10.15
Deli članek:

Neka ženska, ki je zadnjih 14 let preživela v vegetativnem stanju, je povsem nepričakovano rodila zdravega dečka. Policija sumi, da je bila posiljena.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V zdravstveni ustanovi Hacienda HealthCare v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizona se soočajo s svojevrstnim incidentom, v katerega se je vključila tudi policija. Ženska, katere identitete policija ni izdala, je tam v vegetativnem stanju preživela zadnjih 14 let, 29. decembra pa je povsem nenadno rodila dečka. Osebje v domu je nad dogajanjem domnevno povsem osuplo, saj po lastnih navedbah »praktično do samega poroda« niso vedeli, da je noseča. Kot je za lokalno televizijo KPHO dejal vir, ki je seznanjen s primerom, mu je osebje pojasnilo, da je ženska stokala, a da niso vedeli, kaj je z njo narobe. 

Skoraj utonila

Novopečena mati je v tem domu za bolniško nego pristala leta 2004, potem ko je v nesreči skoraj utonila in utrpela poškodbe možganov. Potrebuje 24-urno nego, zaradi česar ima dostop do njene sobe večina zaposlenih. Prav tako se ne more premikati in ni sposobna komunikacije. Policija je že začela preiskavo »morebitne« spolne zlorabe, po navedbah tiskovnega predstavnika ustanove pa pri preiskave te »zadeve brez primere« z njimi v celoti sodelujejo. Izvajajo tudi notranji pregled svojih »postopkov, protokolov in osebja.« 

Na incident so se odzvali tudi na zdravstvenem ministrstvu v Arizoni. V izjavi za javnost so zapisali, da so uvedli »strožje varnostne ukrepe« na področju »prisotnosti osebja med interakcijo z bolniki« in okrepili nadzor tovrstnih ustanov. 

Ena zvezdica

V domu Hacienda morajo odslej vsi pregledi bolnic, ki jih izvajajo moški, potekati ob navzočnosti ženskega osebja. Težave v tem domu imajo sicer že dolgo brado. Leta 2013 so denimo zaradi več nepravilnosti, povezanih z neprimernim vedenjem vsaj enega od članov osebja, skoraj izgubili financiranje iz programa Medicare. Zaradi neprimernih in seksualnih izjav, usmerjenih v bolnice, pa so morali enega odpustiti. Oblasti so jim za odpravo vseh nepravilnosti dale na voljo eno leto časa. Hacienda se na uradni podatkovni bazi Medicare, ki vključuje programe s področja zdravstvenega varstva, ki jih financira vlada, ponaša s katastrofalno oceno. Prislužili so si namreč zgolj eno zvezdico.