Sultan Mohamed V.

Malezija ostala brez kralja

J.P./STA
6. 1. 2019, 16.29
Deli članek:

Malezijski kralj Sultan Mohamed V. je danes abdiciral, so sporočili iz državne palače. Razloga za ta korak sicer niso navedli. Gre za prvi odstop kralja v tej državi s pretežno muslimanskim prebivalstvom, odkar je leta 1957 razglasila samostojnost. S tem so se končale tudi več tednov trajajoče špekulacije o njegovem odstopu.

Profimedia
Sultan Mohamed V.

"Njegovo visočanstvo prebivalcem Malezije sporoča, naj nadaljujejo z vzdrževanjem enotnosti, strpnosti in složnim delovanjem," je v izjavi sporočil vodja državne palače Van Ahmad Dahlan Abdul Aziz.

Do koraka prihaja, potem ko je kralj v začetku novembra vzel dva meseca bolniškega dopusta. V tem času so po državi zaokrožile govorice, da se je 49-letni monarh poročil z nekdanjo lepotno kraljico iz Rusije.

Malezija je ustavna monarhija z edinstveno politično ureditvijo, skladno s katero krono vsakih pet let prevzame drug vodja ene izmed devetih malezijskih zveznih držav. Ta sistem velja od leta 1957, ko je Malezijska federacija razglasila samostojnost od britanskega imperija.

Predstavniki državne palače sicer javnosti doslej niso razkrili podrobnosti o zdravstvenem stanju kralja, prav tako niso ne potrdili ne zanikali govoric o morebitni poroki.

Vloga kralja je v Maleziji predvsem simbolna, vendar je kljub temu od prebivalcev zahtevano globoko spoštovanje, kritike monarhije pa so strogo prepovedane. Kralj je poleg tega v državi tudi simbolni vodja islama in nominalni poveljnik vojske.

Mohamed V. je decembra 2016 postal 15. kralj Malezije. Na slovesnosti so mu takrat dodelili naslov Jang di-Pertuan Agong oziroma "Ta, ki je postal vladar". Javnosti je poznan predvsem po svoji sproščenosti. Med drugim so ga fotografi ujeli tudi pri nošenju nazaj obrnjene baseballske kape.