Z letom 2021 povsod v EU

To je prva država v EU, ki je prepovedala plastične vatirane palčke

J.P./STA
5. 1. 2019, 09.38
Posodobljeno: 5. 1. 2019, 09.42
Deli članek:

Italija je prva država v EU, ki je prepovedala plastične vatirane palčke.

Profimedia
Na evropski ravni gredo predlogi v smeri, da se te palčke po vsej EU prepove z letom 2021.

Italijanska zakonodaja dovoljuje zgolj proizvodnjo in prodajo biološko razgradljivih palčk. Na embalaži morajo biti ob tem jasno navedena navodila za njihovo odlaganje - proizvajalci morajo potrošnike spomniti, da vatirane palčke ne sodijo v straniščno školjko, pač pa med biološke odpadke.

S prepovedjo plastičnih palčk želi Italija med drugim zaščititi obale. Devet odstotkov vseh smeti na plažah namreč predstavljajo prav plastične vatirane palčke, navaja okoljevarstveno združenje Legambiente.

Italija načrtuje tudi uvedbo prepovedi plastičnih kozarcev, krožnikov, pribora in drugih izdelkov za enkratno uporabo. Te prepovedi naj bi v veljavo stopile z januarjem 2020, je napovedal okoljski minister Sergio Costa. Prepoved se obeta tudi kozmetičnim izdelkom z mikroplastiko.

Z letom 2021

Evropska komisija je maja lani predlagala prepoved uporabe slamic, plastičnega jedilnega pribora in krožnikov ter plastičnih vatiranih palčk. Predvidoma z letom 2021 naj bi bilo tako v EU prepovedano dajanje na trg plastičnega jedilnega pribora in krožnikov, vatiranih palčk, slamic, palčk za mešanje pijač in palčk za balone, čeprav končnega dogovora o tej temi še ni.

Evropejci na leto odvržejo 25 milijonov ton plastičnih odpadkov. Manj kot 30 odstotkov se jih reciklira. Plastika za enkratno uporabo predstavlja polovico odpadkov v morju ali na obali. Do leta 2050 naj bi bilo v morju več plastike kot rib.