Sumljivi posli

Patrio pretresa nova afera? Truplo, skrivnosti in zamenjava vodstva ...

S.R./STA
4. 1. 2019, 17.18
Posodobljeno: 4. 1. 2019, 17.21
Deli članek:

V finski Patrii so sredi sumov o spornih poslih v Afriki na hitro zamenjali vodstvo.

Profimedia
Oklepno vozilo Patria AMV.

V finskem orožarskem podjetju Patria so danes na hitro odstavili prvega moža koncerna Ollija Isotala. Več podrobnosti o razlogih niso navedli, finski mediji pa ugibajo, da gre morda za posledico skrivnostne smrti neuradnega posrednika podjetja v Afriki. 

Patria je v sporočilu za javnost ob odstavitvi Isotala zapisala le, da je to posledica odločitve za okrepitev storitvenih dejavnosti v strategiji koncerna. Vodenje podjetja bo zdaj začasno prevzel dosedanji gospodarski direktor Ville Jaakonsalo, naslednika Isotala s polnim mandatom pa bodo poiskali v naslednjih mesecih, so zapisali.

Ugandska afera 

Finski mediji ugibajo, ali je moral Olli Isotalo oditi zaradi t. i. ugandske afere. Pred nekaj manj kot letom dni so namreč v Ugandi našli truplo finskega pogajalca koncerna, ki je tam umrl v skrivnostnih okoliščinah, Patria pa je morala nato pojasnjevati, kaj je sploh delal tam. Poslovnež je bil namreč v Afriki očitno z nalogo pridobivanja poslov za Patrio v Ugandi in Mozambiku. Problem pa je bil v tem, da za nobeno od teh dveh držav ni bilo izdano dovoljenje za izvoz orožja. 

Patria, ki je v večinski lasti finske države, se je sicer že večkrat znašla sredi sumljivih poslov. Zaradi prodaje oklepnikov Sloveniji so potekala sojenja na Finskem, v Avstriji in Sloveniji, kjer je moral na zatožno klop celo nekdanji premier Janez Janša. Pravnomočno je bil sicer obsojen le avstrijski posrednik v tem poslu Hans-Wolfgang Riedl.