Nevarnost snežnih plazov

Zapadlo ga je več kot pol metra, pričakujejo pa ga še več

G.G./STA
4. 1. 2019, 13.28
Posodobljeno: 4. 1. 2019, 13.42
Deli članek:

V več avstrijskih zveznih deželah je včeraj vrglo do pol metra snega. Ker je obilno sneženje napovedano še konec tedna, so dvignili stopnjo nevarnosti pred snežnimi plazovi.

Polizei Salzburg
Kidati so morali tudi policisti v smučarskem letovišču Obertauern.

Na avstrijskem Štajerskem so imeli že ponoči številne težave zaradi zimskih razmer. Gasilci so morali na terenu pomagati pri prometnih nesrečah, avtomobilih, ki so obtičali na cestah, in podrtih drevesih. Oblasti nameravajo v sodelovanju z vojsko nadzorovati zasnežena območja ter po potrebi iz zraka sprožati plazove.

Nevarnost pred snežnimi plazovi sicer v gorah severno od Gradca ostaja velika, v gorah zahodno od Gradca pa so zvišali stopnjo nevarnosti iz nizke na srednjo.

Nevarnost pred snežnimi plazovi pa je visoka tudi na Tirolskem. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo po obilnem sneženju, ki je napovedano za konec tedna, nevarnost ponekod zvišala iz četrte na najvišjo, peto stopnjo. Zapadlo pa naj bi tudi do meter novega snega, manj ga bo predvsem na zahodu dežele. Lokalne oblasti svarijo predvsem pred turno smuko, saj je nevarnost pred plazovi na neurejenih smučiščih še toliko večja.