Tropski Trump

V svoji državi bi imel Američane, Trump je zanj najmočnejši

J.P.
4. 1. 2019, 08.47
Posodobljeno: 4. 1. 2019, 08.51
Deli članek:

Nekdanji vojaški poveljnik se navdušuje nad obdobjem vojaške diktature v Braziliji.

Profimedia
Jair Bolsonaro

Brazilski predsednik, ki je prisegel v torek, velja za "tropskega Trumpa". Da je temu res tako, je potrdil v četrtek, ko je dejal, da razmišlja, da bi v Braziliji imeli trajno prisotnost ameriške vojske. Baza ameriške vojske v Braziliji bi po njegovih besedah bila "simbolna poteza v globaliziranem svetu". Jair Bolsonaro, sicer upokojeni vojaški častnik, je rusko vojsko ob tem označil za Sovjete, ko je zatrdil, da danes "moči ameriških, kitajskih in sovjetskih oboroženih sil dosega ves neodvisni svet".

Podpora Izraelu

Njegovo izvolitev oktobra lani so pospremili protesti po vsej državi, on pa se od takrat trudi navezati tesnejše stike z Združenimi državami Amerike. Za Bolsonara je ameriški predsednik Donald Trump "najmočnejši človek na svetu". Z malo sreče se bosta srečala marca. Predsednikoma so skupni tudi nekateri nazori – kot je dejal, je brazilsko veleposlaništvo v Izraelu praktično "že dogovorjeno". "Odločitev je sprejeta, potrebno se je le odločiti, kdaj jo bomo implementirali," je dejal. Povračilni ukrepi arabskih držav ga ne skrbijo, saj da so povečini ameriške zaveznice, najbolj glasen oporečnik je le Iran.

Bolsonaro se je pred tednom dni srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanyahujem. Dejal je, da upa, da bosta naroda postala "brata" in se skupaj podala v nova "partnerstva in sporazume".

Udriha po Venezueli

Bolsonaro je že začasa svoje predsedniške kampanje večkrat udaril po Venezueli in jo razglasil za članico "trojke tiranije" skupaj z levo usmerjenima vladama Kube in Nikaragve. Tudi v četrtek je vlado v Caracasu označil za diktaturo in izrazil skrb zaradi skupnih vojaških vaj z Rusijo, ki so se odvijale decembra lani. Namignil je, da bo pod njegovo taktirko brazilska vojska lahko prevzela bolj aktivno vlogo. "V zadnjih 20, 25 letih so bile naše oborožene sile zapuščene zaradi političnega vprašanja, ker smo mi, oborožene sile, zadnja ovira pred socializmom," je dejal.

V torek je v govoru ob zaprisegi oznanil, da je Braziliji "osvobojena socializma in politične korektnosti".