Anak Krakatau

FOTO: To je ostalo od vulkana! Kjer je bil ognjeniški krater, je nastal majhen zaliv

S.R./STA
3. 1. 2019, 14.10
Posodobljeno: 3. 1. 2019, 14.18
Deli članek:

Satelitski posnetki, ki jih je objavilo podjetje za opazovanje zemlje Planet Labs s sedežem v San Franciscu, so pokazali jasno sliko, kaj je po decembrskem izbruhu ostalo od indonezijskega vulkana Anak Krakatau.

Profimedia
Anak Krakatau

Slabe vremenske razmere nad indonezijsko ožino Sunda, kjer je 22. decembra izbruhnil ognjenik Anak Krakatau in povzročil uničujoč cunami, v katerem je umrlo več kot 400 ljudi, so sprva preprečile popolnoma jasne posnetke. Zdaj pa je ekipa znanstvenikov iz podjetja Planet Labs uspela najti "okno" v oblakih in objavila jasne satelitske posnetke. 

Ti prikazujejo, kako izrazito se je ognjeniški otok preoblikoval po decembrskem izbruhu. Kraterja na vrhu vulkanske gore, pred izbruhom visoke 340 metrov, ni več, na tem mestu je nastal majhen zaliv. Po podatkih indonezijske agencije za nesreče manjkata več kot dve tretjini nekdanjega obsega vulkana Anak Krakatau. Predvidevajo, da je večina kraterja zdrsnila v morje v ogromnem plazu, ki je povzročil uničujoči cunami. 

Twitter / Planet Lab
Vulkanski otok se je znatno zmanjšal, na mestu, kjer je bil nekoč ognjeniški krater, pa je nastal majhen zaliv.

Satelitski posnetki

Podjetje za opazovanje Zemlje Planet Lab, ki ima sedež v San Franciscu, upravlja enega od največjih satelitskih sistemov. S svojo opremo, ki omogoča izredno natančno ločljivost - vesoljsko plovilo Dove omogoča pogled na podrobnosti na Zemlji, ki so večje od treh metrov, platforma SkySat pa omogoča visoko ločljivost predmetov, večjih od 72 centimetrov - so posneli jasno sliko vulkana po izbruhu. 

Takoj po izbruhu so bili sicer narejeni posnetki iz radarskega vesoljskega plovila, ki so podali prve informacije o tem, da se je Anak Krakatau zrušil v morje. Vendar pa radarski instrumenti lahko skozi oblake pokažejo zelo različno sliko od optičnih satelitov in zato potrebujejo posebne interpretacije. 

Ognjenik Anak Krakatau, katerega ime v prevodu pomeni Otrok Krakataua, je dokaj nov otok, saj je nastal leta 1927 v kraterju, ki je ostanek ognjenika Krakatau. Ta je znan po tem, da je bil njegov izbruh leta 1883 eden največjih zabeleženih izbruhov v človeški zgodovini, na sosednjih otokih pa je zahteval več kot 36.000 smrtnih žrtev.