Okoli sveta

FOTO: Leta 2010 je izginila v Indijskem oceanu, zdaj so jo našli v morju ob obali Južne Avstralije

S.R.
3. 1. 2019, 13.17
Posodobljeno: 3. 1. 2019, 15.00
Deli članek:

Pred slabimi devetimi leti je želela kot najmlajša oseba v zgodovini objadrati svet. Takrat je bila stara 16 let.

Profimedia
Abby Sunderland

Takrat 16-letno Abby Sunderland, ki se je januarja 2010 iz Kalifornije z jadrnico podala na pot okoli sveta, je v Indijskem oceanu zajelo hudo neurje. Na poti je bila že pet mesecev, ob devetmetrskih valovih pa je bila njena jadrnica nemočna. Abby, ki je za 20 ur izgubila stik z družino, je prek oddajnika odkrilo avstralsko letalo, nato pa jo je v oceanu več kot 3200 kilometrov tako od afriške kot avstralske obale rešila francoska ladja, ki jo je odložila v bližini Madagaskarja. Njena jadrnica je bila za vedno izgubljena. Vsaj tako je bilo videti do nedavnega. 

SA police
Jadrnico so našli 10 kilometrov od Kengurujskega otoka.

V ponedeljek so jo namreč odkrili v morju ob obali zvezne države Južna Avstralija, in sicer približno 10 kilometrov južno od Kengurujskega otoka. Narobe obrnjeno jadrnico, prekrito z vitičnjaki, so uzrli iz letala, s katerim si ribiči pomagajo pri iskanju tun. Pristojni organi so o najdbi izgubljenega plovila že obvestili danes 25-letno Sunderlandovo, ki je za avstralske medije dejala, da ji je ob novici za trenutek »zastalo srce.« »Obudilo mi je veliko spominov – tako dobrih kot slabih –, a jo je bilo lepo videti po tako dolgem času. Kot je bilo pričakovati, je izgledala nekoliko srhljivo,« je opisala snidenje. 

Abby je takrat poskušala podreti rekord, ki ga je leto pred tem postavil njen brat Zac. Ta je bil star 17 let, ko je leta 2009 sam objadral svet. Rekord je nato podrla 16-letna Avstralka Jessica Watson.

Profimedia
Abby je rešila francoska ladja.

Profimedia
Abby je obtičala sredi Indijskega oceana.