Brez dogovora

Trump trmasto vztraja, medtem ko se Američani dušijo v smeteh

S.R./STA
3. 1. 2019, 07.10
Posodobljeno: 3. 1. 2019, 07.15
Deli članek:

Kongresni demokrati in predsednik ZDA Donald Trump v sredo po sestanku v Beli hiši niso dosegli dogovora o obnovi proračunskega financiranja vladnih agencij, po Washingtonu in naravnih parkih ZDA pa se nabirajo kupi smeti, ker jih nihče ne pobira.

Profimedia
Smeti se nabirajo.

Trump je 22. decembra zavrnil kompromis o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vladnih agencij, za katere še ni bil potrjen proračun, ker mu demokrati niso hoteli potrditi petih milijard dolarjev za financiranje zidu na meji z Mehiko. Trump sicer obenem zahteva denar, hkrati pa trdi, da za zid že plačuje Mehika, ki o tem ne ve nič.

Po dveh tednih tvitanja iz prazne Bele hiše in Washingtona, je Trump v sredo poklical na sestanek voditelje kongresnih demokratov in republikancev. Pred tem je podpredsednik ZDA Mike Pence demokratom, ki so pripravljeni za mejno varnost nameniti 1,3 milijarde dolarjev, navrgel ponudbo, da bo predsednik sprejel 2,5 milijarde. 

Trumpa so o tem povprašali tik pred sestankom in je navedbe Pencea gladko zanikal. Zatrdil je, da gre za vprašanje nacionalne varnosti in dodal, da gre za 5,6 milijarde dolarjev. Kongresnica Nancy Pelosi in senator Chuck Schumer sta ugotovila, da Trump še vedno ni resen in sestanek v Beli hiši je bil izguba časa. Schumer je predsednika sicer vprašal, zakaj trmasto vztraja, ta pa mu je odgovoril, da bo deloval smešno, če bo popustil. 

Reuters
Donald Trump

Politična škoda

Blokada financiranja ministrstev za notranje zadeve, stanovanja, kmetijstvo, domovinsko varnost in nekatera druga se bo tako nadaljevala. Demokrati menijo, da to politično bolj škodi Trumpu, Trump in republikanci pa, da so javni uslužbenci, ki delajo ali so doma brez plače večinoma demokrati in tako problem opozicije. Vojska je namreč svoj denar dobila, vendar pa ga ni dobilo pravosodno ministrstvo, kar je lahko težava za republikance, ki se razglašajo za stranko reda in zakona. 

Demokrati bodo danes predvidoma potrdili predlog zakona o začasnem financiranju ministrstva za domovinsko varnost do 8. februarja, z 1,3 milijarde dolarjev za mejno varnost. Prav tako bodo potrdili predloge proračunov za letos za vse agencije, ki tega še nimajo. Republikanci pravijo, da brez Trumpovega soglasja ne bodo potrdili ničesar. 

Na suhem pa ostaja okrog 400.000 javnih uslužbencev, ki morajo delati brez plače in približno toliko drugih, ki so prav tako brez plače doma. Prestolnica Washington se skupaj z nacionalnimi parki po ZDA začenja dušiti v smeteh, vrata zapirajo muzeji in drugi objekti ali parki, ki so odvisni od proračunskih sredstev, sindikat javnih uslužbencev pa je vložil tožbo proti Trumpu, med drugim zaradi nehumanosti siljenja ljudi v delo brez plačila.