Ko je turistov že preveč

Za obisk Benetk boste po novem plačali

T.L.
2. 1. 2019, 20.50
Posodobljeno: 3. 1. 2019, 07.20
Deli članek:

Na vrhuncu turistične sezone naj bi na osebo zaračunali 10 evrov.

Reuters
Benetke

Kratek obisk Benetk, enega najbolj obleganih turističnih mest na svetu, bo po novem treba plačati. Vstopnina je "naperjena" predvsem zoper dnevne turiste, ki Benetke obiščejo s turističnimi ladjami in pogosto po obisku mesta za sabo pustijo le smeti (hrane in pijače, ki jo zaradi zasoljenih beneških cen prinesejo kar s sabo). Ocene kažejo, da le ladje v Benetke vsako leto pripeljejo milijon obiskovalcev. 

Zdaj pa je italijanska vlada v proračunu za leto 2019 Benetkam omogočila možnost uvedbe vstopnine v središče mesta, poroča britanski BBC. Vstopnina bo lahko znašala do največ 10 evrov. Pričakujejo, da bo na osebo treba plačati od 2,5 do 5 evrov vstopnine, v poletnih mesecih in na vrhuncu turistične sezone pa naj bi ta znesek skočil na deset evrov. Vstopnino bodo v mestu uvedli že ob letošnji poletni sezoni. 

Župan Luigi Brugnaro je dejal, da bo na takšen način zbran denar pomagal ohraniti mesto čisto.

Glede nove vstopnine pa še ni jasno, ali bo nadomestila mestni davek, ki ga že plačujejo gostje v hotelih. Na letni ravni ta mestu prinese okoli 30 milijonov evrov, medtem ko izračuni kažejo, da bi vstopnina v mestno blagajno prinesla kar 50 milijonov evrov.