Uničenih 35 stanovanj

Število žrtev eksplozije plina v Rusiji naraslo na osem

J.P./STA
1. 1. 2019, 19.01
Posodobljeno: 1. 1. 2019, 19.02
Deli članek:

Ponedeljkova eksplozija plina v stanovanjski zgradbi v mestu Magnitogorsk na jugozahodu Rusije je po zadnjih podatkih zahtevala najmanj osem žrtev, več kot 30 ljudi še vedno pogrešajo. So pa reševalci izpod ruševin živega rešili desetmesečnega dečka.

Profimedia
Eksplozija plina v Magnitogorsku.

Doslej so živih rešili šest ljudi, med njimi 13-letnega dečka, so sporočile lokalne oblasti.

Desetmesečni dojenček, ki so ga našli, je v kritičnem stanju. Utrpel je hude ozebline, poškodbe glave in večkratni zlom noge. Prepeljali so ga v bolnišnico, kamor je prispela tudi že njegova mati, ki je prav tako preživela eksplozijo.

Dojenčka so sicer našli tik po tistem, ko so morali davi zaradi nevarnosti, da bi se zrušil še del stavbe, reševanje prekiniti. Minister za izredne razmere Jevgenij Ziničev je pojasnil, da bi lahko dela za stabilizacijo zgradbe trajala do 24 ur. Iskanje je sicer kljub izredno nizkim temperaturam, ki so se spustile do minus 27 stopinj Celzija, potekalo vso noč.

V eksploziji je bilo povsem uničenih 35 stanovanj, deset drugih pa je bilo poškodovanih. V desetnadstropni stavbi, zgrajeni leta 1973, sicer živi okoli 1100 ljudi. V delu, ki se je zrušil, je imelo bivališče prijavljeno 110 ljudi. Tiste, ki so ostali brez strehe na glavo, so namestili v bližnjo šolo.

Profimedia
Eksplozija plina v Magnitogorsku.

Oblasti so sprožile kriminalistično preiskavo dogodka. Ruska obveščevalna služba FSB je sicer potrdila, da je šlo za eksplozijo plina.

Guverner regije Čeljabinsk Boris Dubrovski je za sredo razglasil dan žalovanja, zastave pa so spustili na pol droga. Odpovedali so tudi različne prireditve.

Smrtonosne eksplozije plina so sicer v Rusiji dokaj običajen pojav. Tamkajšnja infrastruktura je še iz časov Sovjetske zveze, varnostnih predpisov pogosto ne upoštevajo.