Neodločen

Si je Trump premislil glede umika iz Sirije?

B.K./STA
31. 12. 2018, 12.30
Posodobljeno: 31. 12. 2018, 12.33
Deli članek:

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je po srečanju v Beli hiši s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v nedeljo dejal, da je Trump ukazal upočasnitev umika ameriških vojakov iz Sirije.

Profimedia
Donald Trump

Trump je nedavno naznanil, da umika 2000 ameriških vojakov iz Sirije, kar je pripeljalo do odstopa obrambnega ministra ZDA Jamesa Mattisa.

"Mislim, da smo sedaj v položaju premora. Mislim, da zadeve upočasnjujemo na pameten način," je dejal Graham. Pred sestankom s Trumpom je senator napovedal, da bo predsedniku svetoval naj se posvetuje z generali in ponovno razmisli, kako zadevo izpeljati, da bo prav.

"Da ne bo vrnitve Islamske države in da Sirija ne bo prešla v roke Irancem, kar je nočna mora za Izrael," je dejal Graham, ki je odločitev o umiku doslej ostro kritiziral.

Trumpova odločitev o umiku ameriške vojske iz Sirije po oceni poznavalcev pomeni izdajo Kurdov, ki so s pomočjo ameriških vojakov in opreme očistili del Sirije teroristov Islamske države, sedaj pa jim grozi nevarnost napada Turčije.

Graham je po srečanju s Trumpom zagotovil, da se predsednik zelo zaveda v kakšnem položaju so Kurdi. "Če pustimo Kurde na cedilu in jih bodo pobili, kdo nam bo potem pomagal v bodoče? Želim, da je vojna pri sovražniku in ne pri nas doma. Zato še vedno potrebujemo vojake v Iraku, Siriji in Afganistanu," je še dejal senator.