Gatwick

Britanska policija priznala: nekaj opaženih dronov je bilo naših

B.K.
31. 12. 2018, 09.07
Posodobljeno: 31. 12. 2018, 09.09
Deli članek:

Možno je, da je nekaj dronov, ki jih je britanska policija opazila nad letališčem Gatwick, bilo v bistvu njihovih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Letališče Gatwick je bilo zaprto skoraj dva dni. Več kot 120.000 potnikov je moralo svoje lete opraviti z bližnjih letališč, kar 1000 letal je ostalo na tleh. Krivec? Dron, ki je vztrajno letal nad vzletnimi stezami letališča.

Policija se je dolgo časa trudila, da bi našla nepridiprava, ki je plovilo spuščal, a brez uspeha. Še več, po nekaj dneh je v javnost prišla informacija, da je policija na letališču pravzaprav storila napako. Ker so se zanašali na pričevanja očividcev, naj bi namreč za vsiljivce šteli tudi svoje »nadzorne« drone, poroča portal Business Insider.

Reuters
Letališče Gatwick je bilo zaprto skoraj 48 ur.

Načelnik policijske uprave mesta Sussex Giles York je za BBC dejal, da so takrat v zraku tudi oni imeli svoje drone, zato »bi lahko prišlo do zmede.« York je sicer prepričan, da je vsaj 92 opaženj dronov bilo legitimnih. Zabeležili so sicer 115 opaženj, kar bi lahko pomenilo, da so očividci 23-krat policiji prijavili njihove lastne drone.

Prejšnji teden je sicer predstavnik policije dejal, da »vedno obstaja možnost, da dejanskih dronov ni bilo,« saj se policija zanaša na pričevanja očividcev. York je to izjavo zanikal in zatrdil, da je bila grožnja realna: »Popolnoma sem prepričan, da je skozi ves ta čas, ko je bilo letališče zaprto, nad njim krožil nek dron.«