Bela vdova

Vedo, kje se skriva najbolj iskana ženska na svetu – teroristka naj bi načrtovala nove napade

R.T.
31. 12. 2018, 08.38
Posodobljeno: 31. 12. 2018, 08.48
Deli članek:

Teroristka ima štiri otroke. Vsi bodo džihadisti, je nekoč dejala.

Profimedia
Interpol Britanko povezuje z več grozodejstvi.

Najbolj iskana ženska na svetu, odgovorna za smrti tudi do 400 ljudi, naj bi se skrivala v Jemnu, domnevajo britanske obveščevalne službe.

Načrtuje nove napade?

Samantho Lewthwaite lovijo že sedem let. 35-letna Britanka je bila poročena z enim od bombašev, ki so 7. julija 2005 napadli v Londonu. »Belo vdova,« kot ji pravijo, naj bi ščitili somalske islamistične skupine Al Shabaab. Samantha, sicer hčerka britanskega vojaka, naj bi v Jemen pobegnila po grozodejstvih v Keniji in Somaliji, s katerimi jo povezujejo. Pred kratkim naj bi obiskala tudi Dubaj, britanski obveščevalci pa se bojijo, da načrtuje nadaljnje teroristične napade, tudi v Londonu.

Profimedia
Samantho Lewthwaite lovijo že sedem let.

Seznam grozodejstev

Interpol Britanko povezuje z napadom v nakupovalnem središču Westgate v Keniji leta 2013, v katerem je umrlo 66 ljudi, približno 200 jih je bilo ranjenih. Odgovorna naj bi bila tudi za napad na univerzi, v katerem so strelci dve leti pozneje pokončali 148 ljudi. V Jemnu naj bi samomorilske bombašice mamila s podkupninami. Domneva se tudi, da je v smrt poslala tudi več dodobra zadrogiranih samomorilskih napadalcev, nekateri med njimi naj bi šteli tudi komaj 15 let.

Profimedia
Eden od njenih lažnih potnih listov, ki je bil zasežen v Keniji.

Otroci bodo džihadisti

Njen mož je bil Germaine Lindsay. Tistega dne je v britanski prestolnici pokončal 26 ljudi. Ona je diplomirala na londonski univerzi. Govori se, da si je s pomočjo kirurških posegov spremenila izgled in se zredila, da bi jo bilo težje prepoznati.

Profimedia
Fotografija je nastala leta 1996.

V preteklosti se je zaklela, da bo svoje štiri otroke, ki jih ima s tremi različnimi moškimi, vzgojila v džihadiste.