Voščilo

Putin snubi Trumpa za dialog med državama

B.K./STA
30. 12. 2018, 17.10
Posodobljeno: 30. 12. 2018, 17.12
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je v novoletnem voščilu ameriškemu kolegu Donaldu Trumpu zapisal, da je Moskva pripravljena na dialog z ZDA.

Profimedia
Odnosi med voditeljema so boljši kot med državama.

Putin je pisal tudi sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, ki mu je obljubil nadaljnjo pomoč. Novoletno čestitko pa je med drugim poslal še v Veliko Britanijo, Kitajsko in na Japonsko, so navedli v Kremlju.

"Vladimir Putin je poudaril, da so odnosi (med ZDA in Rusijo) najpomembnejši dejavnik pri zagotavljanju strateške stabilnosti in mednarodne varnosti," sporočilo Kremlja povzema tiskovna agencija Reuters. "Potrdil je, da je Rusija odprta za dialog z ZDA na kar se da različnih področjih," so še povzeli vsebino pisma.

Odnosi med ZDA in Rusijo so sicer zaradi konfliktov v Ukrajini in tudi Siriji na najnižji točki od konca hladne vojne. Konec novembra je tako denimo Trump odpovedal srečanje s Putinom ob robu vrha G20, potem ko je ruska mornarica v Azovskem morju zasegla tri ukrajinske vojaške ladje in 24 mornarjev.

Ruski predsednik je ob novem letu pisal tudi sirskemu predsedniku, ki mu je obljubil, da bo Moskva še naprej podpirala sirsko vlado in tamkajšnje ljudstvo v boju proti terorizmu pri varovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti.

Novoletno voščilo, v katerem je Britancem zaželel blaginjo, je Putin poslal še britanski premierki Theresi May, so zapisali v Kremlju.

Odnosi med Otokom in Rusijo so se sicer letos močno zaostrili zaradi zastrupitve nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere v britanskem Salisburyju, za katero London krivi Moskvo.

Državi sta zaradi te afere izgnali po nekaj deset diplomatov druge države. Rusko veleposlaništvo v Londonu je v petek sporočilo, da sta se državi dogovorili, da bosta določenemu številu uslužbencev veleposlaništev dovolili vrnitev.

Putin je pisal še japonskemu premierju Shinzu Abeju in kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu. Njegovo čestitko je prejel tudi papež Frančišek.