Svet

Proti Vučiću na ulicah Beograda 25.000 ljudi

B.K./STA
30. 12. 2018, 10.59
Posodobljeno: 30. 12. 2018, 11.00
Deli članek:

Na beograjskih ulicah so se v soboto zvečer že četrti teden zapored zbrali nasprotniki srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Po oceni francoske tiskovne agencije AFP jih je prišlo okoli 25.000, kar je največ doslej.

Profimedia
Protesti v Beogradu.

Protestniki so mirno korakali po središču srbske prestolnice, pri čemer so vzklikali "Vučić lopov". V rokah pa so držali transparente z napisi "Dovolj je laži". Protestniki so si pomagali s piščalkami in rogovi, ki so tudi simbol protesta proti nekdanjemu srbskemu vodji Slobodanu Miloševiću, katerega avtokratsko vladanje se je z množičnim uporom končalo oktobra 2000.

"To je državljanski protest zaradi razmer, ki so že dolgo zapletene, celo kritične, tako gospodarske kot politične," je povedal eden od protestnikov. Po njegovih besedah so se "zbrali običajni Beograjčani, da bi izrazili nezadovoljstvo s temi razmerami."

Profimedia
Protesti v Beogradu.

Vučić je v pogovoru na srbski televiziji Studio B povedal, da so protesti politični, pri čemer pa je po njegovih besedah pomembno, da so demokratični in mirni. "Pripravljen sem, da vidim, s čim so ti ljudje nezadovoljni," je dejal. "Ljudje, ki so nezadovoljni in protestirajo, si zaslužijo racionalen pristop in odnos, da vidimo, kaj smo zagrešili in kaj bi lahko storili," je poudaril po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Protest so organizirali študenti in javne osebnosti, kot so umetniki, podobno kot v preteklih tednih pa jih je podprla Zveza za Srbijo, v kateri so zbrane opozicijske stranke. To zavezništvo je pozvalo k prvemu protestu 8. decembra, potem ko je enega od njegovih ustanoviteljev Borka Stefanoviča 23. novembra v Kruševcu napadla skupina moških. Pri tem je utrpel lažje poškodbe.

Storilce so sicer kmalu prijeli, a vodje opozicije trdijo, da je bila v napad vpletena vladajoča Vučićeva Srbska napredna stranka, kar ta zanika.