Kim in Moon sta se v letošnjem letu srečala trikrat, kar predstavlja pomemben zagon v prizadevanjih za mir in sodelovanje na Korejskem polotoku. Ob Moonovem obisku v Pjongjangu septembra letos je Kim obljubil, da bo tudi sam kmalu obiskal Seul.

Težko pričakovani obisk se letos še ni uresničil, kar Kim močno obžaluje, je zapisal v pismu, ki ga je ob koncu leta poslal v Seul. Izrazil je tudi trdno odločenost južnokorejsko prestolnico obiskati v prihodnosti.

Prav tako je Kim "izrazil namen pogostih srečanj z Moonom v 2019", so dodali v uradu predsednika. Cilj pogovorov bo zagotavljati mir in "rešiti vprašanje denuklearizacije polotoka".

Po kakšni poti je pismo prispelo v Seul, v Moonovem uradu niso pojasnili.

kim džong un moon jae in srečanje korej
Profimedia
Severna in Južna Koreja sta otoplili odnose.

Severna in Južna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, potem ko se je korejska vojna leta 1953 končala s prekinitvijo ognja, a brez mirovnega sporazuma.

Moon si prizadeva za dialog, ki bi obubožano severno sosedo pripeljal do jedrske razorožitve. Čezmejni odnosi so občutno napredovali v letošnjem letu, ko je Kim pristal na vrsto spravnih gest, vključno z zgodovinskim srečanjem z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom junija v Singapurju. A večjega napredka zatem pri jedrski razorožitvi Pjongjanga ni bilo, ZDA in Severna Koreja pa sta se znova zatekli k ostrim besedam in medsebojnim obtožbam.

Trump je sicer prejšnji teden dejal, da se "veseli" drugega vrha s Kimom, ki bi se lahko zgodil v začetku prihodnjega leta.