V 92. letu

Zapustil nas je Norman Gimbel, avtor besedila pesmi Killing me softly

B.K./STA
29. 12. 2018, 15.27
Posodobljeno: 29. 12. 2018, 15.40
Deli članek:

V Kaliforniji je v 92. letu starosti umrl Norman Gimbel, večkrat nagrajeni pisec besedil za številne glasbene uspešnice, kot so Killing Me Softly, The Girl From Ipanema in naslovna pesem komične serije Happy Days.

Wikipedia
Besedilo pesmi killing me softly je leta 1973 zapela Roberta Flack.

Kot je za spletni portal The Hollywood Reporterpovedal njegov sin Tony, je Norman Gimbel umrl 19. decembra na svojem domu v Montecitu v Kalifornij.

Norman Gimbel se je rodil v Brooklynu, med njegovimi prvimi uspešnicami pa je besedilo skladbe Canadian Sunset Andyja Williamsa iz leta 1956. Devet let kasneje je prejel grammyja za najboljšo ploščo leta za angleško različico brazilske bossa nova pesmi The Girl from Ipanema.

Dolga leta je sodeloval s skladateljem Charlesom Foxom, s katerim sta leta 1973 skupaj prejela grammyja za skladbo Killing Me Softly, ki jo je izvajala Roberta Flack, kasneje pa so jo med drugim priredili The Fugees. Skupaj z Davidom Shirom pa je Gimbel prejel oskarja za najboljšo pesem za skladbo It Goes Like It Goes v filmu Norma Rae iz leta 1979.

Največ besedil je napisal za glasbo v filmih in televizijskih serijah, med drugim za komično serijo Happy Days in Wonder Woman.

Leta 1984 je postal član ugledne dvorane slavnih tekstopiscev.

Organizacija za avtorske pravice BMI je Gimbela ob smrti označila za "resnično nadarjenega in plodnega pisca", ki ga bodo prijatelji in oboževalci zelo pogrešali.