Vesolje

Saturn izgublja svoje prstane, in to mnogo hitreje od pričakovanj

B.K.
27. 12. 2018, 13.26
Posodobljeno: 27. 12. 2018, 15.51
Deli članek:

Saturn, šesti planet v našem osončju, je prepoznaven zaradi svojih ikiničnih prstanov.

Nasa
Ena izmed lepših fotografij Saturna, ki jih je ujela sonda Cassini.

Saturnovi prstani, ena izmed najbolj prepoznavnih lastnosti šestega planeta v našem osončju, bodo relativno kmalu izginili, so prepričani znanstveniki na ameriški vesoljski agenciji Nasa.

Da, Saturnovi prstani izginjajo, vemo že odkar je sonda Voyager v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, opazila dolge sive pasove, ki se vijejo od prstanov proti površju planeta. Znanstveniki so ugotovili, da gre za nekakšen 'dež skal in ledu', ki sestavljajo ikonične prstane.

Te namreč k sebi vleče Saturnovo magnetno polje, kar povzroča vztrajno razgradnjo tega vesoljskega fenomena.

Sedaj pa so Nasini znanstveniki sporočili, da je proces razgradnje prstanov mnogo hitejši, kot so mislili doslej. Znanstveniki se opirajo na izsledke sonde Cassini, ki je leta 2017 poletela skozi prstana, proti površju Saturna in pri tem na Zemljo poslala podatke o količini omenjenga 'dežja'.

Namesto 300 milijonov let sedaj Nasini znanstveniki ocenjujejo, da bo Saturn prstane imel 'le' še 100 milijonov let.

Prstani so sicer mnogo mlajši od samega planeta. Medtem, ko je Saturn star približno 4,5 milijarde let, so prstani starni največ 200 milijonov let, verjetno pa celo manj. Mlajši so torej celo od nekaterih dinozavrov, ki so se na Zemlji začeli pojavljati pred slabimi 250 milijoni let.