Žalostno slovo

Velikani, ki so nas zapustili v letu 2018

M.V.
27. 12. 2018, 19.30
Deli članek:

V iztekajočem se letu smo se poslovili od ljudi, ki so tako ali drugače zaznamovali naša življenja. Nekateri so to počeli kot glasbeni, likovni in filmski ustvarjalci, drugi kot diplomati in politiki.

Profimedia
Stephen Hawking se je rodil 8. januarja 1942 v Oxfordu. Umrl je 14. marca letos.

Stephen Hawking

Hawking velja za enega od vodilnih svetovnih teoretičnih fizikov. Raziskoval je črne luknje in nastanek vesolja. Skoraj vse življenje se je bojeval z zahrbtno boleznijo gibalnih nevronov, imenovano amiotrofična lateralna skleroza, ki ga je skoraj povsem ohromila. Govoril je s pomočjo sintetizatorja govora. Kljub temu je ohranil čilega duha. Za njegove znanstvene dosežke mu je leta 2006 Kraljeva družba iz Londona podelila Copleyjevo medaljo. Umrl je 14. marca, na svetovni dan števila pi.

Mare Vavpotič/M24
Predsednik Borut Pahor podeljuje nagrado Demetru Bitencu.

Demeter Bitenc

Slovenski filmski, televizijski in gledališki igralec se je poslovil 22. aprila, v 96. letu starosti. Demeter Bitenc je bil eden najbolj prepoznavnih slovenskih filmskih igralcev. Prvo filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečercu Na svoji zemlji. V sedemdesetletni karieri je ustvaril več kot 230 gledaliških in filmskih vlog. Bitenc je leta 2017 prejel nagrado za medijsko legendo, bil je reden gost družabnih dogodkov.

Barbara Reya
Miki Muster leta 2015

Miki Muster

Miki (uradno Nikolaj) Muster se je uveljavil kot slovenski animator, ilustrator, stripar, kipar, novinar in filmski režiser. Njegovi najbolj poznani stripovski junaki so Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik, ki so nastopili v kar 43 epizodah. Njegova dela so bila izdana v več zbirkah. Leta 2014 je predsednik republike Borut Pahor Mikija Mustra odlikoval s srebrnim redom za zasluge za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa.

Bobo
Štefka Drolc leta 2015

Štefka Drolc

Slovenska igralka in pedagoginja se je poslovila v 95. letu starosti. Igrala je v nekaterih izmed največjih slovenskih filmskih uspešnic, med drugim v filmih Na svoji zemlji, Cvetje v jeseni, Povest o dobrih ljudeh in Deseti brat. Za svoje delo je prejela vrsto priznanj, med drugim Boršnikov prstan leta 1983 in Prešernovo nagrado za življenjsko delo leta 2009 ter nagrado bert za življenjsko delo na področju filma leta 2014.

Revija Zvezde
Oliver Dragojević (1947-2018)

Oliver Dragojević

Oliver Dragojević je bil eden od najbolj znanih hrvaških pevcev tako v domovini kot na območju nekdanje Jugoslavije. S svojo glasbo je osvojil srca na milijone ljudi. V svoji karieri je posnel 23 studijskih albumov in številne kompilacije. Navduševal je tako stroko kot občinstvo ter nastopil v najbolj znanih koncertnih dvoranah na svetu, tudi v newyorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall, pariški Olympii in operni hiši v Sydneyju.

Profimedia
Aretha Franklin

Aretha Franklin

Svetovna glasbena ikona, kraljica soula in ponos Detroita, ameriške delavske prestolnice, Aretha Franklin je umrla v 76. letu starosti. V svoji več desetletij dolgi karieri je kraljica soula nanizala številne uspešnice, kot sta Respect in (You Make Me Feel Like) A Natural Woman. Dobitnica 18 nagrad grammy, vključno z nagrado za življenjske dosežke, je bila ena najbolje prodajanih glasbenic vseh časov in leta 1987 kot prva ženska sprejeta v Dvorano slavnih rock 'n' rolla v Clevelandu.

STA
Ciril Zlobec

Ciril Zlobec

Zlobec je bil pesnik, romanopisec, publicist, prevajalec, novinar, urednik, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter nekdanji politik. V slovenski kulturni spomin se je vtisnil že z intimistično pesniško zbirko Pesmi štirih, ki jo je leta 1953 izdal skupaj s Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Tonetom Pavčkom. Od takrat je objavil približno 30 pesniških zbirk, dva romana ter več knjig esejev in publicistike. Ob kopici priznanj je leta 1982 prejel tudi Prešernovo nagrado. Umrl je 24. avgusta, v 93. letu starosti.

Reuters
Kofi Annan

Kofi Annan

Annan je bil sedmi generalni sekretar OZN, to funkcijo je opravljal med letoma 1997 in 2007. Leta 2000 je med drugim za svojega pomočnika za politične zadeve imenoval slovenskega veleposlanika pri ZN Danila Türka. Leta 2001 je skupaj z OZN prejel Nobelovo nagrado za mir. Med zadnjimi podeljenimi mu nalogami je bila vloga posrednika v konfliktu med Mjanmarom in muslimansko manjšino Rohinga. Zadnja leta je živel v Švici.

Arhiv Novice Svet24.
Milena Dravić

Milena Dravić

Milena Dravić je zaigrala v več kot 158 filmih in televizijskih nadaljevankah, odlična je bila tudi na gledališkem odru. Med drugim je nastopila v filmih Kozara, Bitka na Neretvi in Peščeni grad v režiji in po scenariju Boštjana Hladnika. Za vlogo v filmu Posebna vzgoja (Poseban tretman) iz leta 1980 je na festivalu v Cannesu prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo. Za svoje delo pa je prejela tudi številne druge nagrade, od zlate rože na beneškem filmskem festivalu do zlatih puljskih aren in častnega zlatega pečata jugoslovanske kinoteke. Umrla je 13. oktobra v Beogradu, v starosti 78 let.

Profimedia
Stan Lee se je rodil kot Stanley Martin Lieber.

Stan Lee

Legendarni soustvarjalec Marvelovih stripovskih superjunakov Stan Lee je umrl 12. novembra v 95. letu starosti. Spada med očete superjunakov, kot sta Spiderman in Hulk, ki so pustili neizbrisen pečat v sodobni popularni kulturi. Lee, ki je bil znan po svojih toniranih očalih in prepoznavnem nasmešku, se je v svetu stripa znašel po naključju, po zaslugi sorodnika, ki mu je v najstniških letih priskrbel delo, pri katerem je umetnikom dolival črnilo in jim nosil kavo.

Wikipedija
George Bush starejši

George Bush starejši

Bush je bil kot 41. predsednik na čelu ZDA en mandat, med letoma 1989 in 1993, v času konca hladne vojne. ZDA je vodil v času tektonskih političnih premikov v Evropi, ko sta razpadli Sovjetska zveza in Jugoslavija, v zalivski vojni pa so ZDA pod njegovim vodstvom Irak pregnale iz Kuvajta. Bush je imel že nekaj let težave z zdravjem in se je večkrat zdravil v bolnišnici v Houstonu, med drugim zaradi pljučnice. Umrl je 1. decembra, v 95. letu starosti.